Predstavljamo: Idejni projekat trening kampa FK Sarajevo

Bordo tim želi stvarati igrače za budućnost

Predstavljamo: Idejni projekat trening kampa FK Sarajevo

FK Sarajevo je bez ikakve sumnje u posljednjih nekoliko godina najzdraviji sportski projekat u Bosni i Hercegovini, a možda čak i u regionu. 

Čelnici kluba napravili su veliki zaokret u odnosu na prethodne godine i krenuli sa projektom evropskog Sarajeva. Pripremljena je podloga, a potom i izglasan novi statut, koji je omogućio ulazak stranih investitora u klub iz Titove 38/b. 

Kao i u svakom zdravom i normalnom sportskom kolektivu krajnji cilj su trofeji, a plodove svog rada čelnici kluba sa Koševa će po svem sudeći pobrati 17. maja u revanš susretu finala Kupa Bosne i Hercegovine. Međutim osvajanje trofeja nije jedini cilj bordo tima. Bosna i Hercegovina je podneblje koje obiluje velikim fudbalskim talentima, a upravo je želja čelnika Sarajeva da sve te talente okupi u svojoj Akademiji. 

Proizvodnja mladih fudbalera koji će u budućnosti biti nosioci kluba, ali i reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine jedini je ispravan put za sportske kolektive u našoj zemlji. Međutim da ti talenti ne bi ostali samo talenti potrebno je mnogo rada i odricanja, a prije svega potrebno je osigurati prave uslove za razvoj i stvaranje mladih fudbalera. 

Idejno rješenje trening kampa FK Sarajevo

U klubu sa Koševa već su napravili idejno rješenje za trening kamp FK Sarajevo, a isti bi trebao biti smješten u sarajevskom naselju Butmir. Butmir je odabran jer lokacija ima dobru povezanost sa Ilidžom, odnosno gradom i već postojećom saobraćajnicom. U blizini lokacije nalazi se aerodrom, a na lokaciji već postoje tereni, što znači da se uz rekonstrukciju i dogradnju postiže smanjenje troškova. Veličina i oblik lokacije zadovoljava kapacitete koji su potrebni sportistima za kvalitetan nivo usluge u pogledu smještaja, ali i raznovrsnih sportskih i rekreativnih aktivnosti. 

Rješenjem se predviđa rekonstrukcija terena uz dodatak novih sadržaja prilagođenih novim potrebama. Idejno rješenje je proizašlo i iz potrebe komercijalnosti i samoodrživosti kompleksa, pri čemu su javni sadržaji okrenuti ka glavnoj saobraćajnici, a tereni i dodatni edukacijski sadržaji položajem "uvučeni" u kompleks, tako da se dio kapaciteta može koristiti tokom cijele godine bez obzira na program obuke, a predviđena je i dostupnost stanovnicima okolnih naselja i šireg gradskog područja.

U prvoj fazi predviđena je rekonstrukcija postojećih terena i prilazne ceste, te dodavanje pomoćnih trening terena. Druga faza predviđa izgradnju centralnog trga sa okretnicom i nadzemnim objektima, te parkingom. Dok je u trećoj predviđena izgradnja park šume sa bungalovima za smještaj djece. 

U idejnom rješenju predviđeni su sljedeći sadržaji i objekti: 

1. Glavni ulaz sa trgom, autobuskom okretnicom i fontanom smješten u težištu lokacije, njenom centralnom dijelu kako bi se omogućila što brža pješačka komunikacija između sadržaja. 

2. Glavna zgrada smještena ispod tribina velikog terena sa sljedećim sadržajima: 

-Hotel sa 15 soba, 10 studio apartmana i dva VIP apartmana
-Restoran sa kuhinjom
-VIP restoran
-Caffe
-Wellness centar
-Dvije male konferencijske sale
-Velika konferencijska sala
-Administracija
-Tehničke prostorije
-Ekonomske prostorije

3. Sportska dvorana za mali fudbal i pomoćni tereni

-Pomoćni trening tereni
-Teren za mali fudbal
-"Shooting area" za igrače i golmane
-Pješčani fudbalski teren
-Teniski teren

Dostupnost stanovnicima okolnih naselja

Predviđena je i izgradnja park šume sa vještačkim brdom za trening, ispod kojeg su predviđeni bungalovi za smještaj djece. Već smo spomenuli i rekonstrukciju postojećih terena i to dva velika fudbalska sa prirodnom travom i reflektorima, kao i jedan veliki fudbalski teren sa vještačkom travom. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Izgradnja jednog ovakvog kampa u Sarajevu bez ikakve sumnje pomogla bi afirmaciju sporta u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu. Mladi igrači bi imali motiv da ostanu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, a na terenima trening kampa FK Sarajevo imali bi priliku gledati talente iz cijelog regiona, ali i Evrope. Svakako vrijedi istaći da bi stanovnici okolnih naselja bili u prilici da koriste javne zelene površine, ali i druge javne sadržaje trening kampa FK Sarajevo. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.