Predstavljamo Spartak iz Trnave
Hoćemo li sutra u Sarajevu vidjeti navijače iz Trnave?

FK Sarajevo sutra igra utakmicu 2. pretkola Evropske lige

Predstavljamo Spartak iz Trnave

Nakon što je Spartak iz Trnave u oba susreta savladao azerbejdžansku ekipu (2:1, 1:3) u drugom drugom pretkolu Evropske lige sudariće se sa bh. predstavnikom - FK Sarajevom. Donosimo kratko predstavljanje tima koji sutra gostuje na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Spartak Trnava osnovan je 30. maja 1923. godine spajanjem ŠK Čechie i ČšŠk.  Nakon dolaska komunista na vlast u tadašnjoj Čehoslovačkoj primenovan je u TJ Kovosmalt (metalna gleđ) obzirom da je metalna industrija stala iza kluba, te je bilo neophodno istaknuti snagu privrede i elan obnove u posljeratnom istočnoevropskom društvu. Ipak, 1952. Godine Spartak je vratio svoje staro ime.
FC Spartak još nazivaju bijelim anđelima (bili andeli). Igraju na stadionu Antona Malatinsky koji prima 18.448 hiljada gledalaca. Sadašnji presjednik kluba je Ladislav Kuna, a menadžer kluba je Karol Pecze. FC Spartak igra u Slovačkoj super ligi i u sezoni 2008/09 osvojili su 3. mjesto.

Pluskvamperfekt: Slavne godine FC Spartaka

U svoje najslavnije godine Spartak ulazi u sezoni 66/67. Legendarni trener Anton Malatinsky po kojem je nazvan stadion u Trnavi je u toj sezoni predvodio tim Spartaka i na zimskoj pauzi završili u na 1. mjestu domaćeg prvenstva, ali nisu imali snage otići do kraja i sezonu ipak završavaju na 3. mjestu. Veliki uspjeh ostvarili su u Mitropa kupu. Spartak je pobjedio timove kao što su FC Budampest Honved, S.S Lazio, AC Fiorentina i u finalu su pobjedili FC Ujpest. Još jedan od većih uspjeha im je bilo i polufinale u Europskom kupu gdje su igrali sa Ajaxom iz Amsterdama. što je bio i njihov najveći uspjeh ikada ostvaren.

Prvu put šampionsku titulu svoje države u odnijeli su u sezoni 70/71, a u dvije naredne godine (u sezonama 71/72 i 72/73) uspjeli je i odbraniti. Nakon tri sezone iz snova toga dolazi priod stangnacije. Tek u drugoj polovini devedesetih Spartak doživljava renesansu. Sezonu 95/96 Spartak završava na trećem mjestu domaćeg prvenstva i popularnost kluba ponovo raste. Sezona 96/97 je bila veoma zapažena kod navijača jer je trener Karol Pecze Spartak odveo skoro do prvog mjesta Slovačke lige, gdje je tek u zadnjem kolu bio poražen od FC Košice. Sezonu kasnije pod vodstovom novog trenera Dušan Galisa tim je ponovo osvoio drugo mjesto, a treće mjesto u sezoni 98/99 mjesto. Na žalost navijača Spartaka bio je to i kraj renesanog perioda za klub iz Trnave.

Igrački kadar FC Spartaka: Ivica Kralj, Peter Jakubička, Peter Doležaj, Jozef Kotula, Roman Ppochazka, Marek Bohaček, Peter Duriš, Vladimir Kožuch, Marti Železnik, Marian Kopča, Kamil Kopunek,Lubomir Bernath, Pavel Devaty, Martin Hruška, Luboš Hanzel, Lubomir Gogolak, Tiago Bernandi, Cheikh Amdy Gueye, Ladislav Rybansky, Lukaš Hlavatovič,Martin Guldan,Kor Issa Kone, Igor Sukennik, Danilo de Oliveira, Miroslav Hrdina, Peter Schmidt, Matej Szekely.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.