Prijedlog novog Statuta FK Sarajevo

Prijedlog novog Statuta FK Sarajevo

A. Beganović

Upravni odbor FK Sarajevo u posljednje vrijeme aktivno radi na novom Statutu, koji bi premijerligašu s Koševa mogao donijeti dosta dobroga.

"Namjera projekta konsolidacije kluba kroz izglasavanje novog Statuta i Poslovnika o radu Skupštine FK Sarajevo je prvenstveno da se sanira akumulirani gubitak FK Sarajevo, a da se istovremeno eliminišu rizici upravljanja koji su trenutno prisutni. Kao konačni cilj postavljeno je upostavljanje poslovanja FK Sarajevo u skladu sa savremenim korporativnim principima", prenosi zvanična stranica FK Sarajevo izjavu Edisa Kusturice člana Uprave FK Sarajevo.

"Prema prijedlogu novog Statuta i Poslovnika o radu Skupštine FK Sarajevo trajnim članom Skupštine FK Sarajevo bi se postajalo dobrovoljnom uplatom jednog ili više uloga novčanih sredstava u iznosu od 1.500 KM, sa ciljem sticanja upravljačkih, odnosno glasačkih prava, o čemu bi se izdala posebna potvrda. Status člana Skupštine dostupan je svim fizičkim i pravnim licima iz Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva", istakao je Amir Rizvanović, predsjednik FK Sarajevo.

Prema novom Statutu Članovi Skupštine imaju mogućnost da delegiraju svog predstavnika za učešće u radu Skupštine ili da sami učestvuju u radu Skupštine sa brojem glasova koji im pripada na osnovu dobrovoljnog uloga osnovnih novčanih sredstava. Sa ciljem da se omogući efikasan i neometan rad Skupštine, broj glasova za odlučivanje na sjednicama Skupštine formira se po principu da se jedan (1) glas dobije udruživanjem dvadeset (20) novčanih uloga koji formiraju Skupštinu. Dakle, Skupština može imati najviše 150 glasova za odlučivanje na sjednicama.

Inicijalno se uspostavlja obim od 3.000 uloga koji su raspoloživi za sticanje upravljačkih, odnosno glasačkih prava, dobrovoljnim ulaganjem novčanih sredstava u FK Sarajevo. Uloge-novčana sredstva za sticanje uspostavljenog obima glasova, unosioci će deponirati na poseban depozitni račun kod poslovne banke koji će biti otvoren samo za tu namjenu. Ukoliko se izvrši uplata 33,33% inicijalno utvrđenog obima uloga raspoloživih za sticanje upravljačkih, odnosno glasačkih prava, smatra se da je Projekat uspješno realizovan i da su obezbijeđena sredstva za realizaciju postavljenih ciljeva.

Upravljačkim, odnosno glasačkim pravima, može se disponirati i prenijeti na drugog pravnim poslom među živim čime primalac stupa na mjesto prijašnjeg nosioca upravljačkih, odnosno glasačkih prava. U slučaju smrti ili likvidacije nosioca upravljačkih, odnosno glasačkih prava, ista se mogu prenijeti u skladu sa odgovarajućim zakonima. Utvrđuje se i mogućnost zamjene i pretvaranja postojećih i u poslovnim knjigama evidentiranih dugovanja FK Sarajevo za sticanje upravljačkih, odnosno glasačkih prava, prema posebnim prijedlozima Upravnog odbora i odlukama Skupštine.

Nakon uspješno okončanog postupka uplate uloga sa ciljem sticanja upravljačkih, odnosno glasačkih prava, Skupština FK Sarajevo može odlučiti o ponovnom povećanju obima upravljačkih, odnosno glasačkih prava na istim principima, u cilju finansijskog jačanja FK Sarajevo.

Generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović, u razgovoru za zvaničnu stranicu kluba pojasnio je redoslijed poteza Uprave, rukovodstva i Skupštine FK Sarajevo u narednom periodu:

"U skladu sa zaključcima posljednje sjednice Upravnog odbora FK Sarajevo iz aprila 2012. godine, a u dogovoru sa predsjednikom Skupštine FKS dr. Adnanom Hadžimuratovićem, izborna Skupština bit će održana krajem maja. Sadašnji članovi Skupštine FK Sarajevo trebaju usvojiti novi Statut i Poslovnik, nakon čega će se pristupiti aktivnostima na prikupljanu uloga, prema proceduri koja je definisana i to u dva ciklusa", pojasnio je Selimović i dodao:

"Ovaj koncept već je neformalno predstavljen potencijalnim ulagačima, ali i simpatizerima kluba, bivšim igračima, trenerima, uposlenicima. Svi su reagovali vrlo pozitivno, jer je u svojoj osnovi korektan i daje mogućnost svima da budu dio Kluba, što do sada nije bio slučaj. Drugi bitan momenat je što se otvara mogućnost akumuliranja i investiranja sredstava u FK Sarajevo".

Konačni dnevni red i materijali za Skupštinu FK Sarajevo bit će definisani do 10. maja, kada će biti i upućeni pozivi sadašnjim članovima Skupštine FK Sarajevo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.