Pripazite na zdravlje tokom utakmice
Autor teksta je radio u ljekarskom timu fudbalske reprezentacije BiH, ali i sa mnogim drugim sportistima

Upozorenje kiropraktičara

Pripazite na zdravlje tokom utakmice

Približavaju se utakmice baraža protiv svima dobro poznatog Portugala što može da utiče na zdravlje Bosanaca i Hercegovaca. Želja za pobjedom je velika, utakmice će da budu teške i neizvjesne što će bacati navijače između sreće i straha, dobrog zdravlja i glavobolje.

Želja Bosanaca i Hercegovaca da svoj ponos, reprezentaciju, napokon vide na jednom velikom takmičenju je ogromna. Karte za utakmicu sa Portugalom su planule i mnogi su spremni uložiti mnogo da gledaju Zmajeve u akciji. Pitajte samo onih 25.000 navijača koji su u Parizu bodrili naš tim. I sam sam bio na tribinama Stade de France kada smo došli sa nadom i optimizmom, popeli se na vrh svijeta u erupciji radosti, te smo spušteni na zemlju nama dobro poznatom srećom u odlučujućim trenucima. Simptomi kod ljudi oko mene su bili razni i slični simptomi nas očekuju i danas.

Svi oni slabih živaca, hronični bolesnici i ostali navijači - upoznajte se sa fiziologijom vaših emocija.

Uzbuđenje pred utakmicu, iščekivanje, velika radost i raznorazni šokovi su samo neki od osjećaja koje ovakva utakmica donosi. Krvni pritisak je taj koji će da se najčešće mijenja. Pojačana cirkulacija kod povišenog pritiska može sama od sebe da stvori glavobolje, naročito nakon opuštanja kada je naj prisustnija. Uzbuđenje stvara mišićno grčenje, naročito u vratnim i viličnim mišićima. Taj dodatni pritisak također stvara glavobolje i moguće bolove u  vratu i ramenima. Povećano znojenje uz mišićne grčeve često stvara manjak tekućine u tijelu tako da je bitno da redovno pijete tokom cijele utakmice i u satima nakon nje. U slučaju pozitivnog rezultata i dobre igre, dolazi do povećanja nivoa adrenalina, te endorfina u tijelu koji imaju dobar učinak. Osjećamo se opušteni i to može da djeluje analgetički. Čuvajte vaše zdravlje tokom svih 180 minuta ovih utakmica i oporavite se dobro u danima između njih.

Uz malo šale bih želio da Zmajevima poželim svu sreću i da se napokon plasiramo na jedno veliko zasluženo takmičenje. Armija navijača je uz vas i zajedno ćemo Portugal dobro da namučimo ukoliko oni žele na prvenstvo. Na njihovu žalost, mi to želimo više od njih!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.