Profinjeni osigurač

Osimov čovjek iz sjene

Profinjeni osigurač · Komentar

A. Čaušević

Preuzimanjem Barcelone na ljeto 2008. godine Pep Guardiola je promijenio fudbal. Španac je uveo niz novina, svakako je najupečatljiviji "tiki-taka" stil igranja za čiju realizaciju su potrebni igrači posebnih karakteristika koji zamišljene zadatke mogu sprovesti u djelo. 

Otkako je Guardiola postao Barcin šef u fudbal se uvodi termin "lažne devetke", svi učestvuju u igri, ekipa igra totalni nogomet. Posebnu ulogu ima tzv. "osigurač", spona između odbrane i veznog reda. Guardioli su to bili za kratko Yaya Toure, a na duže staze Sergio Busquets.

S vremenom je pozicija osigurača u modernom fudbalu postajala sve bitnija i većina trenera taktiku s jednim takvim igračem u timu. U odličnog "osigurača" izrastao je i Damir Sadiković koji već neko vrijeme igra dobro u kontinuitetu i jedan je od najboljih veznjaka Premijer lige.

Kada bacite oko na Sadikovićevu statistiku nećete vidjeti previše resica u rubrikama asistencije i golovi, ali ako pogledate neku utakmicu Plavih i s posebnom pažnjom pratite ovog 25-godišnjaka na djelu ćete vidjeti šta znači briljirati neprimjetno.

Sadiković je sazrio kao igrač, potpuno. Mudro se postavlja, naučio je da čita igru, kupi ničije lopte, pravi pametne faulove i pokriva u defanzivi. Ali za razliku od klasičnih defanzivnih veznih krasi ga i profinjena tehnika. Zna odlično izvesti i slobodnjak.

Osimov "čovjek iz sjene" ima poprilično dobar pregled igre, zna poslati preciznu dugu loptu, odigrati koristan prizemni pas. Postao je fudbaler koji ima rješenje kada ga "stisnu" protivnici, posjeduje neophodnu fudbalsku inteligenciju.

U sezoni prekinutoj zbog koronavirusa, za bh. standarde odigrao je nekoliko vrhunskih utakmica. Posebno je bio motivisan i inspirasan u dvije pobjede nad Sarajevom (5:2 i 3:1), a odlično je ušao i u ovu sezonu. Igrač bez kojeg je nemoguće zamisliti trenutnu ekipu Plavih.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Da bi postao ono što je danas nije baš imao otovrenu cestu kao na autoputu. Za Željezničar je debitovao još prije sedam godina. U vatru ga je kao golobradog dječaka "bacio" Amar Osim, trener koji ga je i vratilo na Grbavicu na zimu 2019. godine. Vjerovao je u njega, a povjerenje mu se vraća na terenu.

Kalio je Sadiković svoj zanat jedno vrijeme i u Sloveniji, neophodno iskustvo je prikupljao i u Mladosti DK. Tek mu je 25 ljeta i pred njim su najbolje fudbalske godine. Uvidjeli su i inostrani klubovi njegov kvalitet, silno ga je ovog ljeta želio Ferencvaros, ali kao "profinjeni osigurač" i dalje će djelovat u svom Željezničaru, barem još neko vrijeme.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Sadik82
Ahahaha poceli o tiki taki, toureu, busquetsu i zavrsili na sadikovicu ahahahaha joj zeljozeljo prestanite zivota vam umrjet cu od smjeha profinjeni osigurac ahahaha valjam se alaha mi
9 38
komshija
U zvornickoj 27 fali novca pa kontaju lakše je dat novinaru 20km da napiše članak, možda ga i prodamo
5 28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi