Protiv jakih moramo biti najjači

Nakon poraza od Španije

Protiv jakih moramo biti najjači

Analizirajući utakmice naše selekcije u ovim kvalifikacijama, svima je jasno da smo nakon Španaca, najmanje oscilirali, te da je zapravo to ključ našeg plasmana u baraž.

Ipak, u oči upada činjenica da nismo uspjeli pobijediti u utakmicama protiv jačih reprezentacija

Evropski prvaci i možda najveći favoriti na predstojećem Svjetskom prvenstvu - Španci, u Zenici su demonstrirali svu svoju snagu. Iako bez Ville, Torresa, Xavija, Puyola..., Furija je furiozno prošla pokraj naših zvijezda, kojima su prevelik kamen spoticanja bili žuti kartoni.

Ti kartoni su i ovako i onako bili problem. Miroslava Blaževića su morili prije utakmice, jer je strahovao da neko od standardnih ne dobije eliminirajući karton za baraž, a morili su ga i za vrijeme susreta u Zenici, jer naši nogometaši nisu mogli dati sve od sebe upravo zbog straha od javnih opomena.

Najmanje oscilirali


Priznao je to i kapiten Emir Spahić odmah na kraju utakmici, a Španci, dovoljno jaki i iskusni, znali su iskoristiti sve naše slabosti, kojih je u srijedu navečer bilo itekako mnogo.

U dva susreta protiv Španije primili smo šest pogodaka i oba puta smo poraženi, što i nije neka sramota, jer Furija nije doživjela ni jedan poraz u 10 kvalifikacijskih utakmica. Međutim, nismo osjetili ni slast pobjede protiv Turske, (u Istanbulu izgubili 2:1, a u bilo Zenici 1:1), te je jasno da smo plasman u baraž izborili u dvije sjajne pobjede protiv Belgijanaca, te Estonaca, koje su nad gurnule na drugo mjesto, dok su Turci kiksali u duelima protiv ovih selekcija.

Međutim, ukoliko želimo izboriti plasman na SP onda moramo pobijediti jačeg od sebe, odnosno ekipe u rangu Španije i Turske, jer su Francuska, Portugal, Rusija i Grčka, definitivno sama elita. U dodatnim kvalifikacijama neće biti prilike za vađenje na manjim reprezentacijama, već dvije utakmice u kojima moramo dati sve od sebe i to protiv protivnika koji će znati kazniti svaku našu grešku, što smo i sami mogli vidjeti u duelu sa Špancima, protiv kojih smo stovrili veliki broj šansi, ali nismo zabili na vrijeme.

"Više nego prije utakmice sam uvjeren da se možemo nositi sa svakom reprezentacijom na svijetu. Nismo bili dovoljno koncentrirani kada smo imali odlične prilike na početku susreta. Da smo pogodili, drugačije bismo se branili", kazao je Miroslav Blažević nakon susreta protiv Španije u kojem je rizikovao i na teren poslao čak šestoricu sa žutim kartonima.

"Imao sam obavezu prema ovoj divnoj publici i zbog toga sam izveo najjači sastav. Pribojavao sam se kartona ali hvala Bogu nismo ih dobili. Vidjelo se da protiv ovakve velesile, ako ne i najbolje selekcije na svijetu ne može se igrati bez stalnog kontakta, pritiska na igrače, a mi to nismo radili. Probao sam sa četiri umjesto tri igrača u vezi ali nije išlo. Nismo imali koheziju u sredini i to je glavni razlog što nismo bili na nivou", smatra Blažević, koji je golmana Nemanju Supića označio kao glavnog krivca za prva dva pogotka.

Loš dan

"Morao je bolje intervenirati ali nije imao svoj dan. Dugo sam u nogometu i rijetko mi je ko dao pet komada ali ovo nam je uistinu i dobra lekcija, možda nam je trebalo da dobijemo jednu pljusku."

Miroslav Blažević priznao je kako će putovati sa bh. delegacijom na izvlačenje parova baraža, a primjetno je da se kod njega iz dana u dan mijenja mišljenje oko toga koju bi reprezentaciju volio za protivnika u dodatnim kvalifikacijama.

"Ivica Osim me je inficirao sa Francuskom ali sve što više razmišljam kažem samom sebi kako bi bilo dobro da ne dobijemo njih ili Ruse. Možda bi nam najbolje pasala Grčka, pa čak i Portugal. Pred ovakvom divnom publikom mi smo favoriti u svakoj utakmici", kazao je selektor nogometne reprezentacije BiH Ćiro Blažević.

Sutra će FIFA objaviti i novu rang listu nakon čega će i definitivno biti poznati nositelji u baražu. Ipak, s obzirom na rezultate posljednjih utakmica u kvalifikacijama, sumnjamo da može doći do velikih promjena, pa će tako nositelji u baražu biti Rusija, Francuska, Grčka i Portugal, koji će biti žrijebani protiv BiH, Slovenije, Irske i Ukrajine.

(Piše: Jasmin Ligata)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.