Foto: EPA

Italija u četvrtfinalu

Prvaci Evrope preslabi za moćne Azzurre!

Fudbalska reprezentacija Italije je potpuno zasluženo savladala Španiju sa 2:0 i plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Prvu veliku priliku na utakmici Italijani su imali već u osmoj minuti. Graziano Pelle je dobro šutirao, ali je David De Gea upisao svoju prvu večerašnju fenomenalnu odbranu i spasio svoj tim. Nakon toga je zaprijetio Giaccherini, ali bez promjene rezultata.

Igrao se 33. minut kada je Italija najzad krunisala svoju terensku nadmoć. Najrpije je Eder snažno šutirao iz slobodnog udarca, ali je njegov udarac odbranio De Gea. Lopta se odbila do Chiellinija, koji se našao na pravom mjestu i pospremio loptu u mrežu za 1:0.

Mogla je Italija do poluvremena i do drugog pogotka, ali se još jednom ispriječio De Gea, koji je večeras bio najbolji pojedinac španske reprezentacije. Giaccherini je šutirao nakon solo prodora, ali je golman Manchester Uniteda odlično reagovao.

Španija je u 50. minuti imala dobru šansu preko Morate, čiji je udarac zaustavio Buffon. Pet minuta kasnije, Italija je imala stopostotnu priliku da riješi utakmicu. Eder je istrčao jedan na jedan sa De Geom, ali se golman Crvene furije po ko zna koji put istakao i sačuvao svoj tim u igri.

Španci su krenuli u ofanzivu. Aduriz je zaprijetio u 70. minuti, da bi šest minuta kasnije svoj udarac oprobao i Iniesta, ali bezopasno. Minutu nakon toga, Pique je topovski šutirao ali je Buffon sjajno intervenisao.

Do kraja utakmice bilo je još mnogo uzbuđenja. Prvo je šutirao rezervista Insigne, da bi u 90. minuti Španija imala stopostotnu priliku za poravnanje. Pique se iznenada našao pred golom Italije, ali je Buffon fantastičnom reakcijom spriječio fudbalera Barcelone da postigne pogodak.

I kada se činilo da će meč završiti rezultatom 1:0, sijevnula je kontra Italijana. Darmian je ubacio loptu u peterac, a Pelle je 'zakucao' loptu u mrežu za 2:0 i tako potvrdio veliku pobjedu.

Dvostruki uzastopni prvak Evrope se večeras oprostio od Eura već u osmini finala i tako je selekcija Španije doživjela neuspjeh i na drugom uzastoponom velikom takmičenju. Smjena generacija je bila bolna i zaista se sada jasno vidi da ovoj ekipi nedostaju igrači poput Xavija, Alonsa ili Torresa.

Sa druge strane, Italija je u prošlosti imala i mnogo zvučnija imena i bolje generacije, ali Azzurre nikada ne treba otpisivati. Prvi put su nam to pokazali na otvaranju protiv Belgije, drugi put večeras, a mnogi su ih prežalili i prije početka šampionata.

Protivnik Italije u četvrtfinalu je trenutno vjerovatno najteži mogući. Azzurri će na megdan Njemačkoj, koja na ovom prvenstvu još uvijek nije primila niti jedan pogodak. A mi ćemo da uživamo jer nas čeka spektakl.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi