Prvi put u historiji: Girona izborila plasman u La Ligu!

Mali katalonski klub ispisao historiju

Prvi put u historiji: Girona izborila plasman u La Ligu!

E. Čaušević
Teme:

Utakmice pretposljednjeg kola druge španske La Lige odigrane su sinoć, a kolo prije kraja prvenstva plasman u najjači rang španskog fudbala ostvarila je Girona.

Povratak u društvo najboljih ranije je osigurao Levante koji je ubjedljivo prvi u La Ligi2, a sinoć je najveći uspjeh u historiji postojanja ostvario i katalonski klub Girona. Ovo je prvi put u 87 godina dugoj historiji Girone da će se takmičiti u društvu najboljih u Španiji.

Ovaj klub je osnovan 1930. godine i nikada prije nije igrao u La Ligi. Stadion Girone se zove Estadi Montilivi i ima kapacitet od 9.286 gledatelja što će biti vjerovatno najmanje naredne sezone u La Ligi. Glavne boje ovog kluba su crvena i bijela, dok nije rijetkost da Girona nastupa i u žutim dresovima.

Girona se u svojoj historiji većinom takmičila u trećem rangu španskog fudbala, a nije bila rijetkost da ispadu čak i u peti rang španskog fudbala. Veliki uspjeh ovaj tim je proslavio prije devet godina kada se nakon skoro 50 godina vratio u drugi rang.

Međutim, ništa se ne može porediti sa onim što je Girona ostvarila ove sezone, a to je plasman u najelitniji rang takmičenja fudbala u Španiji po prvi put u svojoj dugoj historiji. Prošle godine bili su u play-offu za plasman u La Ligu, ali nisu uspjeli jer ih je porazila Osasuna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi