PSV bolji od Ajaxa u derbiju

Eredivisie

PSV bolji od Ajaxa u derbiju

PSV Eindhoven je bio bolji od Ajaxa sa 4:3 u derbi susretu 3. kola holandske Eredivisie. U ostalim utakmicama je također prikazan odličan nogomet, a favoriti su uglavnom opravdali očekivanja.

PSV i Ajax su odigrali utakmicu za pamćenje. Gledatelji na Philips stadionu su vidjeli čak sedam golova, mnoštvo lijepih poteza i igrača zbog kojeg se isplati kupiti ulaznicu. Mađarski reprezentativac Balasz Dszudzsak je odigrao utakmicu karijere. Čim je meč počeo Luis Suarez koristi kardinalnu grešku golmana Issaksona i dovodi Ajax u vodstvo.

PSV je do poravnanja došao u 37. minuti utakmice preko Dzsudzsaka, da bi samo dvije minute kasnije Suarez drugim golom na utakmici donio novo vodstvo gostima iz Amsterdama. Početkom drugog dijela PSV dolazi do preokreta. Prvo je Otman Bakal nakon odličnog prodora Dzsudzsaka po lijevoj strani u 50. minuti poravnao na 2:2, da bi Mađar iz slobodnog udarca četiri minute kasnije donio potpuni preokret domaćem timu.

Radost je trajala samo četiri minute, a Urby Emanuelson odličnim udarcem sa ivice kaznenog prostora donosi novo izjednačenje za Ajax. Ipak, u 74. minuti Bakal svojim drugim golom donosi pobjedu domaćoj momčadi.

Branitelj naslova AZ Alkmaar je u gostima pregazio RKC Waalwijk sa 6:0. Prvake je u vodstvo doveo prošlosezonski najbolji strijelac lige Mounir El Hamdaoui u 15. minuti i to je bilo sve u prvom dijelu. A onda su u nastavku utakmice igrači AZ-a prosto pregazili domaći tim. Golove su redom davali Dembele, Mulder autogol, pa Martens dva puta, i na kraju u 82. minuti Lens za konačnih 6:0.

Twente je ovu sezonu otvorio vrlo dobro. Do nove pobjede su igrači Stevea McClarena došli na gostovanju kod  ADO Den Haaga. Jedini gol na utakmici postigao je Blaise Nkufo u 64. minuti utakmice.

Heerenveen je upisao tešku pobjedu protiv Vitessea sa 1:0, a strijelac pobjedničkog pogotka bio Hernan Losada u 13. minuti utakmice.

Feyenoord je upisao tešku pobjedu u gostima kod Heraclesa, a jedini gol na utakmici dijelo je Jon Dahl Tomassona iz 72. minute.

Utrecht i Venlo su odigrali odličnu utakmicu u kojoj je na kraju po bod otišao na obe strane. Calabro je doveo goste u vodstvo u 3. minuti, a onda je Dies Martens sa dva pogotka u 14 i 57. minuti donio preokret Utrechtu, da bi Keisuke Honda donio bod Venlu u 78. minuti.  

Rezultati:

Heerenveen – Vitesse 1:0
Sparta Rotterdam – Willem II 2:1
ADO Den Haag – Twente 0:1
RKC Waalwijk – AZ Alkmaar 0:6
PSV Eindhoven – Ajax 4:3
Roda – NEC 1:0
Heracles – Feyenord 0:1
Utrecht – Venlo 2:2

Tabela:  

Twente, Utrecht i Feyenoord 7, AZ i Ajax 6, PSV i Rooda 5......Vitesse i  ADO 1, RKC Walwijk 0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.