Puškašove ljevice svi se rado sjećaju

Jedna karijera

Puškašove ljevice svi se rado sjećaju

Edmir Škorić

SportSport.ba će od danas, početkom svake sedmice, svojim čitateljima donositi priče o sportskim legendama u rubrici pod nazivom "Jedna karijera".

Ferenc Puškaš, rođen 1927. godine u Budimpešti gdje je prije pet godina i preminuo, jedna je od najvećih nogometnih legendi. Kapiten je "Zlatnog tima" Mađarske iz 1950-ih godina.

Puškaš je, dakle, rođen u glavnom mađarskom gradu, gdje je karijeru počeo graditi sa 16 godina u Kispestu, klubu iz predgrađa njegovog rodnog grada. Upravo je njegov otac bio trener Kispesta, kluba koji je kasnije nacionaliziran od strane komunističkih vlasti, te transformiran u vojni klub Honved.

Od tada je i Puškaš dobio čin majora, pa odatle potiče i njegov nadimak "Galopirajući major." Mađarska "Laka konjica", jedna od najjačih momčadi koja se ikada pojavila na svjetskoj nogometnoj sceni, vladala je 50-ih godina.



U šest godina (od 1950. do 1956.) izgubili su samo jednu jedinu utakmicu i to, na njihovu žalost, onu finalnu od selekcije Njemačke na SP-U 1954. godine u Švicarskoj. Žal je još veća kada se zna da su istu tu reprezentaciju na istom tom natjecanju, u grupnoj fazi, savladali lakše nego očekivano rezultatom 8:3.

Pored tog srebra u Švicarskoj, Puškaš je sa Mađarima osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Helsinkiju (Finska) 1952. godine. Tada su Mađari u finalu bili bolji od tadašnje Jugoslavije. Nenadmašan je Puškašov rekord od 83 postignuta pogotka u 84 odigrana nastupa za nacionalnu vrstu.

Svoj debi u dresu reprezentacije imao je 20. avgusta 1945. godine protiv Austrije i to poprilično uspješan. Postigao je jedan gol u 5:2 pobjedi. Mađari su 1953. godine na Wembleyu s 6:3 savladala Englesku, a sa 7:1 su bili bolji u Budimpešti. Tada je Englezima očitana prava nogometna lekcija. Po dva pogotka je legendarni Puškaš postigao na obje utakmice.

Pet godina kasnije, dakle 1958., Puškaš odlazi u Madrid gdje kao 31-godišnjak karijeru nastavlja u španskom divu Realu. Njegov transfer bio je vrijedan svega 10.000 funti. Odlazak u špansku prijestolnicu bila je najbolja opcija za njega, budući da su se u to vrijeme u Mađarskoj dešavali politički nemiri. Za tako malu cifru, bar za današnje vrijeme malu, Real je doveo igrača koji im je donio apsolutno sve, zajedno s legendarnim Alfredom Di Stefanom i Špancem Gentom.

Prethodno je bio u Espanyolu, ali je ubrzo dobio zabranu igranja na dvije godine, pa je otišao za Austriju, potom i Italiju, ali se na kraju vratio u Španiju (Madrid). Pokušali su ga dovesti  Inter i Milan, no nisu uspjeli.



Čak četiri hat-tricka postigao je Mađar u prvoj sezoni za Kraljeve. Pamtit će ga navijači Reala i zbog toga što je Elcheu u dvije utakmice utrpao nevjerovatnih devet golova. U Madridu je odigrao osam sezona, postigao 156 golova u 180 prvenstvenih utakmica. S Realom je osvojio prvenstvo Španije pet puta, te jednom Kup kralja. Upravo je Sevilli, s kojom Real sada igra polufinale Kupa kralja, postigao oba pogotka u finalu.

Što se evropskih kupova tiče, Puškaš je u 39 nastupa postigao 35 pogodaka. Igrao je čak i za špansku nogometnu reprezentaciju 1962. godine, no tada se nije upisao u strijelce na Svjetskom prvenstvu.

Kao trener je trenirao Hercules, Deportivo Alaves, Murciju Real Madrid, potom par američkih klubova, čileanski Colo-Colo, grčki AEK iz Atine, Al-Masry, Cerro Porteno, Club Sol de America, vodio i reprezentacije Saudijske Arabaije i Mađarske... Dosta uspjeha imao je na klupi grčkog Panathinaikosa sa kojim je igrao u finalu Kupa šampionata (današnja Liga prvaka).

Fizički izgled nije odavao tipičnog nogometaša, jer je Puškaš imao koji kilogram viška. Igra glavom mu nije bila jača strana, no zato je imao "ubojitu ljevicu".

U njegovu čast je 2003. godine budimpeštanski narodni stadion preimenovan u "Ferenc Puškaš". Na otvaranju stadiona sastale su se dvije reprezentacije za koje je nastupao, Mađarska i Španija. Španci su slavili minimalnu pobjedu (1:0) pred oko 14.000 gledalaca.

Preminuo je u svojoj 79. godini života 17. novembra 2006. godine od upale pluća, a dan njegovog sprovoda proglašen je i nacionalnim danom žalosti u Mađarskoj. Pokopan je uz sve državne počasti u kripti bazilike Svetog Stjepana u Budimpešti.

Od nedavno je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) uvela i nagradu "Ferenc Puškaš" čiji je vlasnik autor najljepšeg pogotka sezone. Proteklu je godinu pripala Bayernovom Hamilu Altintopu.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije