QPR se napokon vratio u Premiership
Navijači Queens Park Rangersa

Nakon 15.godina

QPR se napokon vratio u Premiership

M. Maksimović

Prva asocijacija na Queens Park Rangers. Za većinu, naravno to su utakmice Kupa Uefa 1984.godine između Partizana i Queens Park Rangersa.U prvoj je QPR slavio sa 6:2, u revanšu je Partizan na krilima Dragana Mancea slavio sa 4:0.

U to vrijeme QPR je bio član prve lige, u to vrijeme Division One.Posljednji put je u društvu najboljih ovaj klub igrao u sezoni 1995/96. Nakon toga je klub počeo da tone, druga, treća liga, u Championship se vratio u sezoni 2004/05.

Dominacija ove sezone u Championshipu

Danas je klub ponovo u Premiershipu nakon 15 godina, u Championshipu je dominirao što potvrđuje podatak o pet poraza u 45 kola. Marokanac Taarabt je ove sezone postigao 19 golova, Helguson sedam manje. Velike zasluge pripadaju i Neilu Warnocku, ali možda ponajviše Berniju Ecclestoneu, Flaviju Briatore ljudima koji su preuzeli klub u jesen 2007. godine.

Ovom dvojcu se pridružio indijski magnat Lakshmi Mittal i novac se počeo trošiti. U početku to nije izgledalo dobro, treneri su smjenjivali na traci, igrači su odlazili i dolazili, ali situacija počela stabilizirati dolaskom iskusnog Neila Warnocka. Danas stvari izgledaju posložene, u ekipi ima Iraca, Čeha, Latvijaca, Francuza, Nigerijaca, Argentinaca, Marokanaca, Mađara, Norvežana, Islanđana, Škota, iz Gane, sa Kipra.

Nažalost, navijači još uvijek strahuju za sudbinu kluba, jer je FA pokrenuo postupak zbog sumnjivog ugovora argentinskog veznjaka Alejandra Faurlina. Klub bi mogao biti kažnjen oduzimanjem čak 15 bodova, pa bi povratak u Premiership ostao san.

Klub koji je promijenio 20 stadiona

Ovaj klub je nastao udruživanjem St Jude's i Christchurch Rangers-a još 1882. godine. Klub je kroz istoriju promijenio čak dvadeset stadiona po čemu je rekorder u Engleskoj. Danas klub igra na Loftus Roadu čiji je kapacitet tek 18360 sjedećih mjesta što je prilično malo u odnosu na standarde Premiershipa. Stadion se teško može širiti jer je smješten među okolnim zgradama.

Jedan od onih starih gdje su prvi redovi vrlo blizu terena što neke podsjeća na neka prošla vremena. Za ovaj klub su igrali Terry Venables, Gerry Francis, Les Ferdinand. Klub je učestvovao u osnivanju Premiershipa i toj prvoj sezoni 1992/93 bili su najbolje plasirana ekipa iz Londona. Godine 1982. QPR je igrao finale FA Cupa, 1967.godine je osvojio Liga Cup.






NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.