"Brazil igra dobro, lijepo i bezobrazno"

Almir Turković pred meč sa Brazilom:

"Brazil igra dobro, lijepo i bezobrazno"

Pred utakmicu sa Brazilom, koju naša reprezentcija igra 28. februara u St. Gallenu, razgovarali smo sa Almirom Turkovićem, bivšim napadačem Sarajeva i jednim od protagonista prvog prijateljskog meča sa Brazilom, igranog 1996. godine.

Popularni Zeka, jedan od posljednjih fudbalskih romantičara na našim prostorima i za mnoge najbolji poslijeratni fudbaler, koji je igrao u Premijer ligi BiH, prisjetio se toga meča, govorio je o sadašnjoj situaciji oko naše reprezentacije, a svakako da je nezaobilazna tema bila i FK Sarajevo.

Trebamo slaviti Ronalda, jer nam je izvukao dobre protivnike...

Za reprezentatvine selekcije BiH (A i B) ste odigrali 11 mečeva, među kojima je i utakmica protiv Brazila 1996. godine. Sjećate li se te utakmice i kakav je doživljaj igrati protiv Ronalda i društva?

"Iskreno, nemam baš previše lijepa iskustva sa reprezentacijom. Fudbal sam uvijek igrao iz zadovoljstva i "za raju", a takvi igrači nisu prolazili u reprezentaciji. Fudbal je i prije, a pogotovo danas biznis, pa zbog toga i neki bolji igrači nisu uspjeli napraviti reprezentativne karijere." kaže Turković, dodavši:

"Utakmicu sa Brazilom pamtim po tome, što smo svi čekali susret sa Ronaldom i Rivaldom, tada najboljim igračima svijeta. Do tada, nikada nisam igrao protiv ekipe koja igra lijepo i dobro, a u isto vrijeme i bezobrazno. Brazilci su baš takvi. Ta utakmica se igrala 2000 km od glavnog brazilskog grada, u Manausu, koji je u stvari džungla, a poraz od 1:0, protiv jedne od najboljih svjetskih selekcija je sasvim pristojan za nas."

Može li naša reprezentacija u predstojećem prijateljskom meču, napraviti nešto više protiv Brazila i ovoga puta možda ostati neporažena?

"U prijateljskim mečevima, rezultat obično nije primaran. Zavisi od toga šta selektor želi da vidi i proba na jednoj tako jakoj utakmici. Ipak, ubijeđan sam da možemo postići neki gol Brazilcima."

Obzirom na dosta dobru kvalifikacionu grupu za Svjetsko prvenstvo, mislite li da naša reprezentacija, konačno, može izboriti plasman na jedno veliko takmičenje. Kolike su nam šanse da se plasiramo na SP u Brazilu 2014. godine?

"Imamo veoma dobru grupu. Mislim da nam je ovo velika šansa da odemo na jedan veliki turnir, kao što je Svjetsko prvenstvo. Treba slaviti Ronalda jer nam je on izvukao protivnike." u svom stilu kaže popularni Zeka.


Sarajevo će preživjeti...


Navijači Sarajeva još uvijek pamte vaše majstorije. Kako komentarišete trenutno stanje u i oko kluba. Svjedoci smo da se u Sarajevu desavaju česte turbulencije...

"U Sarajevu je teška situacija, možda nikada teža. Mislim da je jedini izlaz privatizacija i  transformacija klubova u dioničarska društva. Ovako kako sada funkcionišemo, kao Udruženje građana, je nemoguće napredovati, jer svi znamo da tu nema ni U od Udruženja građana. Nekoliko ljudi vodi klub i oni se za sve pitaju, od toga ko će doći u klub, ko će biti trener, pri tom gledajući samo svoje interese." kaže Turković i dodaje:

"To su uglavnom sportski anonimusi, koji vode glavnu riječ, a kada ne mogu dalje, jednostavno napuste klub, bez da snose ikakve posljedice i odgovornost. Nažalost, u Sarajevu je i danas tako. Pogledajte kako se samo klub ponio prema Škori, Hadžiću i ko je sve došao, otišao i kako. To jasno govori. Mi, Udruženje građana, na kraju ćemo morati moliti državu da nam otpiše dug da bi preživjeli. Sarajevo će preživjeti, kao što je sve i preživjelo, jer smo najveći i najbolji klub u državi."

Najdraži trenutak u karijeri?

Teško je izdvojiti najdraži trenutak u karijeri, ali eto...jedan od najdražih je gol za Sarajevo u prijateljskoj utakmici protiv Parme u Parmi, kada smo iz opkoljenog Sarajeva izašli da bi odigrali taj meč."

Onim bolje upućenim, poznat je vaš strah od leta avionom. To je vrlo zanimljiva priča. Da li ste morali neke utakmice propustiti zbog toga?

Nisam baš mnogo utakmica propustio zbog letova, jer se taj strah pojavio tek pred kraj karijere. Ipak, i danas izbjegavam letove i radije idem automobilom."

Trenutno ste trener Pjetlića FK Sarajevo. Imate li ambicju da jednog dana možda i preuzmete prvi tim Sarajeva ili neki od klubova?

Treniram dječake, godište 99. i već godinu i pol sam na toj trenerskoj poziciji. Zadovoljan sam tom ulogom, ali naravno da imam ambicije da jednog dana budem trener prvog tima i već sam imao nekoliko ponuda za rad kod nas i u Hrvatskoj. Ipak, ne želim žuriti. Edukujem se, završio sam Pro-licencu i imim još odbranu diplomskog rada." zaključio je za kraj razgovora Almir Turković, fudbalski velemajstor i čovjek bez dlake na jeziku.

Prisjetimo se nekih majstorija popularnog Zeke:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.