"Čovjek mora pamtiti ovakve datume"

Stoper Plavih presretan zbog duple krune Željezničara

"Čovjek mora pamtiti ovakve datume"

Edmir Škorić

U intervjuu za SportSport.ba stoper Željezničara, Velibor Vasilić, govorio je o kompletnoj sezoni, uspjesima momčadi s Grbavice, ambicijama u Evropi...

Sezona nije najbolje počela za Željezničar. Poraz na Pecari na otvaranju, poraz na Piroti u trećem kolu, nakon toga domaći kiks i samo bod sa Zrinjskim...

 

"Baš tako. Nakon tih nekoliko uvodnih utakmica mnogi su nas već otpisali. Nismo više bili kandidati ni za pozicije koje vode u Evropu. Ali u klubu smo svi bili svjesni da je sezona duga i da je potrebno malo vremena da se kockice poslože i da nas krene", kazao je Vasilić na početku razgovora za SportSport.ba.

 

Poraz na Piroti u trećem kolu, 20. avgusta prošle godine, ispostavio se posljednjim za Plave u čitavoj sezoni. Krenula je impresivna serija odličnih igara i rezultata.

 

"Kao da nas je taj domaći remi sa Zrinjskim uzdrmao, kao da nas je naljutio... Već u sljedećem kolu smo slavili protiv Olimpica kao 'gosti' (utakmica se, ipak, igrala na Grbavici). Bod u Zenici bio je za nas dobar, a onda je jednostavno krenulo. Nizali smo pobjede i samo rijetki su bili sposobni da matiraju Adnana Gušu".

 

Titula je bila osigurana već tri kola prije kraja, kada je Željezničar kod kuće s 3:1 savladao Slaviju, a u istom kolu Široki izgubio u Prijedoru. 

 

"Bilo je i ranije poznato da smo mi prvaci. Bilo je teško očekivati da ispustimo toliku bodovnu prednost, posebno jer smo imali poprilično dobar raspored. Nakon utakmice sa Slavijom počeli smo slaviti, ali onda smo imali..."

 

Derbi?

 

"Da, derbi na Koševu nam je bio jako bitan. Možda više Sarajevu zbog stanja na tabeli, ali svi znamo šta znači izgubiti ili pobijediti u jednoj takvoj utakmici. Sarajevo nas iznenadilo sa dva pogotka, ali srećom uspjeli smo se vratiti. Hvala Bogu da je konačno bilo golova u derbiju, možda više ljudi ne bi imali strpljenja i ne bi u tako velikom broju pristizali na gradske okršaje".

 

Propustili ste utakmicu sa Kozarom (2:1), ali ste svejedno prisustvovali velikoj ceremoniji i slavlju po završetku iste. Zbog čega niste bili u momčadi?

 

"Bio sam povrijeđen. Izvrnuo sam članak protiv Sarajeva na Koševu. Sreća pa je kraj sezone. Ne znam koliko ću dugo izbivati, nadam se da je riječ o lakšoj povredi".

 

Kakav je osjećaj osvojiti duplu krunu?

 

"Vjerujte da su ovo jedni od najsretnijih trenutaka u mom životu. Čovjek pamti neke posebne datume, a ovaj jučer je jedan od tih. Srce mi je ubrzano lupalo dok smo bili na postolji i primali medalje, a cijelo vrijeme s nama bili i naši vjerni navijači. Oni su jako zaslužni za naše uspjehe. Zbog zabranje o gostujućim navijačima ostali smo uskraćeni za njihovu podršku 'vani', ali bi oni sve to nadoknadili kada igramo na Grbavici. Ne mogu opisati koliko sam sretan zbog duple krune. Željezničar i njegovi navijači su ovo zaslužili".

 

Evropa?

 

"Samo da bude sreće prilikom žrijeba. Bolji smo nego u prošloj godini, iskusniji, pa tako i sa izglednijim šansama nego ranije. Nadam se da će ovaj igrački kadar ostati na okupu, jer se svi dobro poznajemo i kao kolektiv, zajedno s Amarom Osimom, možemo jako puno napraviti".

 

Možete li nam za kraj kazati kako Vam se čini današnji nogomet u Bosni i Hercegovini? Ima li, zapravo, budućnosti i nekakvog napretka?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

"Očito je da ima. Komitet je uradio dobru stvar i suđenje se dosta poboljšalo, dosta je organizovanija liga, organizovaniji su klubovi, sve je nekako ozbiljnije... Ne govorim ovo sada kada smo mi prvaci, mislio bih to i da smo kojim slučajem, ne daj Bože, ispali iz lige".

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.