"Drugačiji pristup rješavanju problema huliganstva&quot

Konferencija u Sarajevu

"Drugačiji pristup rješavanju problema huliganstva&quot

Edmir Škorić

Konferencija o sprječavanju huliganstva na sportskim manifestacijama održava se danas u Sarajevu.

Primarni cilj konferencije je definiranje konkretnih mjera koje bi doprinijele reduciranju i kontroli nasilja i huliganizma na stadionima i dvoranama u BiH i promjena postojećeg nepovoljnog stanja u toj oblasti.

Učesnici konferencije smatraju da je stanje u BiH u ovoj oblasti alarmantno te da rješenje zahtijeva brojne promjene u bh. društvu.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da se do rješenja navedenog pitanja pokušava doći dugi niz godina te da zakon o huliganstvu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog pitanja nadležnosti države i entiteta.

''Sada imamo drugačiji pristup tom problemu. Pokušavamo koordinirati entitetske, odnosno kantonalne nivoe vlasti, o čemu će danas biti govora posebno zbog sve učestalijih navijačkih izgreda. U skladu s nadležnostima koje imamo pokušat ćemo ovu oblast popraviti koliko je to moguće'', rekao je Ahmetović.

''Ono što očekujem od ove konferencije jeste da razgraničimo navijače od huligana i da policija evidentira izgrednike da bi na vrijeme mogla intervenirati'', naglasio je.

Da je situacija na stadionima i u dvoranama širom BiH alarmantna potvrdio je i predsjednik Komiteta za normalizaciju NSBiH Ivica Osim.

''Ne može se odigrati ni trening utakmica a da ne bude incidenata. Primjer za to je prijateljski susret između dva sarajevska kluba - Olimpica i Sarajeva, tokom kojeg je došlo do navijačkih izgreda'', kazao je Osim.

Predsjednik Društva psihologa FBiH Ibrahim Prohić ističe da problemi nastaju jer vlast i država nisu osigurali zakonsku regulativu, infastrukturu i provedbene akte kojima bi zakoni postali operativni u praksi.

''Veliki problem predstavlja umiješanost politike u sport, dok se pojedinci kite rezultatima za koje nisu zaslužni'', naglasio je Prohić.

Smatra da ciljevi ljudi koji vode sport treba da budu sportski, a ne politički, te da se sportisti moraju boriti za autonomiju, odnosno rad bez političkog uticaja.

Zaključci konferencije bit će upućeni Vijeću ministara BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.