"Husejinović se vraća u prvi tim, Crnkića čekaju sankcije"

Faruk Ihtijarević o situaciji u FK Sarajevo

"Husejinović se vraća u prvi tim, Crnkića čekaju sankcije"

M. Šljivak

Glavni skaut Fudbalskog kluba Sarajevo, Faruk Ihtijarević, odgovorio je na tekuća pitanja vezano za sportsku politiku bordo kluba.

Ihtijarević je u razgovoru za službenu stranicu dao opširan intervju, a donio je nekoliko zanimljivih informacija za navijače kluba s Koševa.

Sigruno je najzanimljivija činjenica da će Said Husejinović ponovo biti priključen timu i to nakon što je pristao na smanjenje plate.

Također, najavljene su sankcije za Nermina Crnkića koji je bez dozvole kluba na probama po Evropi.

Gosp. Ihtijareviću, kako biste ocijenili dosadašnje rezultate u sezoni 2017/18?

“Sigurno je da ne možemo biti zadovoljni, prije svega ispadanjem u prvom pretkolu Lige Evrope protiv slabijeg protivnika iz Moldavije. Međutim i ta utakmica je pokazala da puno bolja ekipa, koja je stvorila znatno više prilika u obje utakmice ne mora nužno proći dalje. To rano ispadanje je ostavilo velikog traga i posljednjice na ekipu, što se odrazilo na otvaranje sezone i rezultiralo slabijim partijama.”

Posljednji poraz protiv GOŠK-a predstavljao je veliko razočarenje za klub, koji je Vaš komentar?

“Razočarani smo! Igrači će snositi sankcije zbog rezultata i mogu reći za sebe, dok sam igrao, da sam znao izgubiti veliki broj utakmica, a da to publika nagradi aplauzom zbog prikazane borbe, volje… Ovaj poraz je dobra prilika da ekipa pokaže pravi karakter. Publiku i atmosferu samo će vratiti odnos igrača. Što se tiče same utakmice, mi smo dobro otvorili susret, imali veliki broj prilika, poslije se uvukla nervoza što je donijelo objektivno slabo drugo poluvrijeme, gdje igrači nisu odgovorili kako su trebali. Sarajevska publika je samo podkupljiva dobrom igrom i zalaganjem za dres kojeg igrači nose. Ako igrači nisu svjesni toga, ne zaslužuju biti dio ovog kluba. Ekipa mora pokazati karakter, jer ima potreban kvalitet. Uz Stanojevića, te par novih igrača, ekipa može svakoga pobijediti, ali i izgubiti od svakog ako podcijeni protivnika.”

 Slabo otvaranje sezone rezultatiralo je promjenom na trenerskoj klupi. Mehmeda Janjoša poslije prvog kola zamijenio je Senad Repuh.

“Želja rukovodstva kluba bila je da stručni štab dobije povjerenje na duži period. Ostavka Mehmeda Janjoša nas je zatekla u jednom teškom periodu, nakon dva vezana neupsjeha u vidu ispadanja o Zarije, te poraza od Zrinjskog. Klub je bio primoran da izvriši promjenu na trenerskoj poziciji u ranoj fazi prvenstva. Prihvatili smo odluku stručnog štaba uz zahvalnost gosp. Janjošu za sve urađeno u proteklom periodu. Istina, bili smo nadomak osvajanja Kupa u prošloj sezoni, šampionskoj tituli, ali je cilj bio izlazak u Evropu, što je i ostvareno. Mnogo imena se pojavljivalo u javnosti i klub je morao donijeti odluku realtivno brzo obzirom da je prvenstvo u toku. Odlučeno je da se povjerenje ukaže Senadu Repuhu, koji dobro poznaje ekipu i koji zna šta predstavlja Fudbalski klub Sarajevo. Sarajevo je iznad svakog pojedinca i priroda posla je takva da je sasvim logično da će doći do promjena, ako rezultati ne budu pratili ambicije kluba. Ovaj posao isključivo zavisi od rezultata.”

 Kako komentarišete aktivnosti kluba u ljetnom prelaznom roku?

 “Na papiru smo brojčano slabiji. Igrači koji su napustili Sarajevo, Duljević, Amer Bekić i Kovačević su dobili ponudu produženja ugovora na višegodišnji period uz znatno bolje finansijske uslove u odnosu na one, koje su imali do tada. Oni nisu izrazili želju da produže ugovor, da ostanu u klubu iako su bili u planovima stručnog štaba i kluba. Jednostavno, odbili su bolje ponude kluba i odlučili su da promjene sredinu. Doveli smo četiri igrača do sada, za koja mislim da će opravdati epitet pojačanja. Pojedini to već pokazuju, nekima je potrebno vrijeme da pokažu svoj kvalitet i potencijal. Sigurno nam je u ovom trenutko potrebno još 1-2 igrača. Neke transfere nismo realizovali u ovom prelaznom roku zbog prevelikih finansijskih potraživanja pojedinih igrača i sigurno je da će Sarajevo pokušati dovesti još jednog ili dva igrača u narednom periodu.”

U javnosti su se licitirala mnoga imena igrača sa kojim je klub pregovarao poput Stojčeva, Kojaševića, Ordagića i drugih, da li nam možete otkriti više detalja?

“Ta, ali i druga imena su bila u fokusu. O njima i sa njima se pričalo, a veliki broj njih je tražio enormne uslove. Po meni, u našoj ligi rijetko ko ili niko zaslužuje fiksne ugovore od 200.000 KM ili više što je traženo. Pričamo o ugovorima koji nisu stimulativni, zahtjevaju velike, fiksne plate i ne zavise od rezultata. Sarajevo je u proteklom periodu napravilo određene greške potpisivanjem takvih ugovora, koji igrače ne vežu za uspjeh, a cilj ovog rukovodstva jeste da igraču ponudi priliku da zaradi novac, ali samo ako klub ostvari rezultate. Bilo je mnogo igrača sa kojima smo razgovarali, a upravo ta velika finansijska potraživanja su bila končnica u realizaciji transfera, ali je bilo i onih koji nisu dobili zeleno svjetlo od stručnog štaba.”

Kakav je status Nermina Crnkića i Saida Husejinovića?

“Danas je postignut sporazum o smanjenju ugovora sa Husejinovićem i on će bit priključen ekipi, obzirom da je pristao značajno smanjiti svoja mjesečna potraživanja. Što se tiće Crnkića, na kraju prošle sezone je izrazio želju da napusti Sarajevo, zbog dešavanja nakon finalne utakmice Kupa u Širokom Brijegu. Osjećao je jak pritisak, što je po meni razumljivo. Sarajevo nije običan klub. Igrači moraju biti svjesni za koga igraju. Navijači Sarajeva su gledali dobre igrače, znaju fudbal i pritisak je sastavi dio ovog posla. Ja to vrlo dobro znam kroz svoju igračku karijeru. Traži se zalaganje, maksimum od svakog pojedinca. On je otišao na jedan probni period uz dozvolu kluba, ali do sada nije realizovan transfer. Taj probni period je davno istekao, a on se još uvijek nije pojavio, te odustvuje sa svojih redovnih obaveza. On će snositi velike sankcije, a u slučaju njegovog eventualnog povratka upitan će biti njegov status u smislu ravnopravnog konkurisanja za tim zbog prikazane nediscipline. On je još uvijek igrač Sarajeva.”

Kako gledate na veliki broj mladih igrača koji su priključeni prvom timu?

“Sigurno je da se FK Sarajevo mora okrenuti mladim igračima u svojoj ekipi jer imaju kvalitet. To je pokazao Nedim Hadžić. Pored njega tu su defanzivci Mujakić, Pidro, veznjak Herić, te samo godinu dana stariji Radovac, Anđušić, Mihojević. Tu su i dječaci iz juniora i kadeta koji već nagovještavaju svoj veliki potencijal. Sarajevo ima mladu ekipu i ja se nadam da će ti momci dobiti svi priliku i da će je iskoristiti na najbolji način, kako bi u budućnosti dobar dio njih činio oslonac ekipe.”

Koje su ambicije i ciljevi kluba u ovoj sezoni?

 “Samo ime FK Sarajevo nameće da budemo u vrhu i osvajamo trofeje. Minimalan cilj je izalzak u Evropu uz promociju dva, tri mlada igrača. Sarajevo nikada ne smije bježati od trofeja i iz svoje svakodnevne komunikacije izbaciti tu riječ. To je jednostavno tako u ovom klubu i svi koji smo vezani za sportski dio kluba, stručni štab, igrači moramo uraditi sve da ostvarimo naše ciljeve.”

Da li igrači prvog tima zajedno sa stručnim štabom imaju sve potrebne uslove da to i ostvare?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Uslovi koje imaju naši igrači se ne mogu porediti. Sarajevo objektivno ima najbolje uslove u bh. fudbalu i ne zaostaje za najboljim klubovima u regiji. Sve naše selekcije, ne samo prvi tim, imaju izuzetno dobre uslove za rad i razvoj. Poznato je da prvi tim Sarajevo oblači NIKE, prije nekoliko sedmica je finalizirana i narudžba za ostale selekcije kluba i pored opreme, tu su i kvalitetni terenu, vrhunska medicinska služba i prateći rekviziti koje treba imati jedna ekipa bez obzira na takmičenja. Veliki je dobitak za naš klub Trening kamp. Nadam se da će se primjer dobre infrastrukture prenijeti i na ostale klubove, Savez, jer smo svjedoci da se utakmice često igraju u vrlo teškim, gotovo nemogućim uslovima.”

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi