"Pravilnik UEFA ne kaže šta raditi kad se pojavi dron"

Engleski sudija nakon dešavanja u Beogradu:

"Pravilnik UEFA ne kaže šta raditi kad se pojavi dron"

Engleski sudija Martin Atkinson imao je jedan od najtežih sudijski zadataka u posljednje vrijeme. Arbitar sa FIFA-inog značkom bio je glavni sudija na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije koja je prekinuta zbog u 42. minuti susreta nakon što se iznad terena pojavila letjelica sa zastavom "Velike Albanije".

"Atkinson je imao nevjerovatno težak posao da iskontroliše događaje koji su strahovitom brzinom prelazili u stanje ludila i opšteg haosa. Odluku o prekidu mogao je da donese ili on ili delegat UEFA Harry Been, možda zajedno, ali ko god da je doneo procijenio je prethodno da uslovi za igru nisu bili mogući", izjavio je engleski sudija Graham Poll, te dodao:

"Pije svake utakmice koja se igra pod okriljem UEFA sudije dobiju jasna uputstva šta treba da rade u slučaju nekog većeg incidenta, ali čisto sumnjam da u bilo kakvom pravilniku piše šta preduzeti kada se pojavi dron iznad stadiona". 

UEFA je precizirala razloge pokretanja disciplinskog postupka protiv dva nacionalna saveza povodom prekida utakmice u Beogradu navodeći da se FS Srbije tereti zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korištenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije, a FS Albanije zbog odbijanja nacionalnog tima da igra nastavak prekinutog meča i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Ovaj slučaj razmatrati je Kontrolna, Etička i Disciplinska komisija UEFA 23. oktobra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.