Almir Gredić, predsjednik FK Željezničar

"Željo ima ono što nema niko u bivšoj Jugoslaviji"

Prva redovna sjednica Skupštine FK Željezničar, najtrofejnijeg bh. kluba, u 2014. godini koja je održana danas u prostorijama Općine Novo Sarajevo ostati će sigurno sasvim dugo upamćena, kao jedna od vjerovatno najkraćih, ali i najefikasinijih u novijoj historiji tima sa Grbavice.

Tokom sjednice kojom je predsjedavao Bakir Dautbašić, predsjednik Izvršnog odbra i predsjednik FK Željezničar Almir Gredić podnio je kompletan finansijski izvještaj delegatima klupske Skupštine koji je jednoglasno usvojen i podržan.

Vrijedi istaći da prezentacija i finansijska analiza kakvu je uradio predsjednik Plavih zajedno sa ostalim članovima IO bila gotovo hirurški precizna, i svim prisutnim vrlo jasna, te je zaradila pohvale svih prisustnih.

"Na klupske Skuštine dolazio sam još kao igrač redovno od 1997. godine, a sa njih sam odlazio tako da mi je situacija bila jasnija prije, nego nakon održavanja sjednice.", kazao je današnji predsjednik na samom početku svog izlaganja, a potom sve prisutne upoznao sa finansijskim stanjem u redovima aktuelnog šampiona BiH.

Željezničar ima dugova, ali najveći dio njih, suma od oko 2,3 miliona KM, otpada na dugovanja Poreskoj upravi BiH. 

"Mislim da smo na dobrom putu kada je riječ o finansijama i ako nastavimo ovim tempom po pitanju konsolidacije kluba i sistematizacije radnih mjesta i odnosna unutar kluba, ja vjerujem da ćemo za nekih godinu i pol biti 'čisti'. Naše obaveze trenutno iznose otprilike 2,3 miliona KM prema Poreznoj upravi FBiH, te nekih 400-500 hiljada prema uposlenicima kluba, što su zaostale plate i rate iz perioda 2007. i 2008. godine. Pored toga je tu nekih 600 hiljada KM na ime tužbi koje bi mogle pristići, ali isto tako imamo i potraživnja u iznosu od 1,2 miliona KM. Tako da faktički nama ostaju samo obaveze prema Poreznoj upravi FBiH i nadamo se da ćemo kroz zakon koji bi se uskoro trebao implementirati riješiti i to pitanje, da će se kamate otpisati, a da će se glavnica plaćati na rate na 15 godina. U tom slučaju bi nam rata bila nekih 6-7 hiljada maraka što mi svakako možemo ispoštovati. Onda bi klub bio na nuli, neće nikome imati ništa dužan, a imat ćemo 15 miliona imovine. To osim FK Željezničara nema niko od klubova na prostorima bivše Jugoslavije: da nije nikom dužan, a da ima svoju imovinu.", kazao je Almir Gredić, predsjednik FK Željezničar za SportSport.ba

Aktuelni predsjednik zajedno sa Izvršnim odborom nastaviti će podržavati integraciju fudbalera iz omladinske škole kluba u seniorski sastav tima sa Grbavica, te dovođenje fudbalera sa strane, ali samo onih koji su istinska i prava pojačanja za klub.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada je riječ o dolasku stranog kapitala u redove gradskog rivala sa Koševa predsjednik Željezničara smatra da je njegov klub u totalno drugačijoj poziciji u odnosu na FK Sarajevo u koji je nedavno i zvanično Vincent Tan, vlasnik Cardiff Cityja, uložio milionsku svotu.

"Ako nastavimo ovim tempom, uz ovaj budžet i ovakvu finansijsku konsolidaciju mi za godinu i pol dana nećemo biti nikome ništa dužni, a imat ćemo imovine u vrijednosti 15 miliona KM. Mi se tu dosta razlikujemo od naših komšija i od drugih klubova. Mi posjedujemo stadion, tačnije dva stadiona, a vlasništvo je registrovano kroz ZK-izvode. Dobrodošlo je svako ulaganje, ali pod kojim uslovima, za koje novce i na koji način? Za to se već mora sjesti i vidjeti, a i Skupština bi morala organizovati izmjenu Statuta. U svakom slučaju, za novce o kojima se danas priča to uopšte neće, niti može biti, rasprava kada je u pitanju FK Željezničar. Mi ipak imamo šta prodati, a naša će dugovanja za godinu i pol će biti sanirana", rekao je predsjednik najtrofejnijeg bh. kluba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.