Rajevac je Antićeva škola
Milovan Rajevac

Gana se sprema za nastup na SP

Rajevac je Antićeva škola

M. Maksimović

Reprezentacija BiH večeras po prvi put u svojoj istoriji igra prijeteljsku utakmicu protiv jedne selekcije koja stiže iz Afrike, tačnije Gane. Gana je igrala na posljednjem Svjetskom prvenstvu, igrat će na narednom u Južnoj Africi, zahvaljujući ponajviše selektoru Milovanu Rajevcu, koji je sa podmlađenim sastavom stigao do finala Afričkog Kupa Nacija,

Milovan Rajevac je rođen 2.janura 1954. godine u Čajetini, a nakon igračke karijere koja je trajala od 1975. do 1986 .godine, igrao je za Borac iz Čačka, Crvenu Zvezdu, Vojvodinu i Slobodu iz Užica, a iste ove klubove u različitom vremenskom periodu je vodio u svojoj trenerskoj karijeri, prije nego što preuzeo selekciju Gane. Na klupi reprezentacije Gane naslijedio je Claudea Le Roya, sa jasnim ciljem da odvede Ganu odvede na Svjetsko prvenstvo, baš kao što je to 2006.godine uradio Ratomir Dujković. Iako do tog trenutka Rajevac nije imao pretjerano veliko intenacionalno iskustvo, svoj zanat je pekao radeći kao pomočnik Bori Milutinoviću. Rajevac je odmah po preuzimanju Gane, nagovijestio kako će njegova selekcija igrati u njegovom omiljenom stilu 4-2-3-1.

Kroz kvalifikacije Gana je u drugom krugu zauzela prvo mjesto u grupi 5, odnosno u trećem krugu prvom mjesto u grupi D ispred Benina, Malija i Sudana. Na nedavno završenom Afričkom Kupu Nacija, Gana je sa dosta podmlađenim sastavom stigla do finala, što je okarakterisano kao veliki uspjeh. Međutim i Rajevac se kao i večina selektora u afričkim selekcijam morao suočiti sa problemima velikih zvijezda, pa je tako recimo Rajevac za nastup na Afričkom Kupu Nacija izostavio Sulleya Muntarija igrača Intera jer se ovaj nije odazvao na prijateljsku utakmicu protiv Angole. Rajevac je čak prije početka AKN pokušao razgovarati sa Muntarijem u Milanu, nastojao je pronaći zajednički jezik i sa Balottelijem, ali se na kraju vratio neobavljena posla. Muntariji je se nešto kasnije poslao izvinjenje, od nastupa Balottelija za Ganu na SP nema ništa.

'Za Svjetsko prvenstvo su nam potrebni iskusni igrači, igrači poput Muntarija, Essiena, Jonathan Mensaha, oni su nam potrebni, ali moraju biti spremni. Narednih mjeseci idemo pratiti naše protivnike, iako se puno toga zna i o Njemačkoj i o Srbiji za koju sam se nadao da ćemo je izbjeći, ali šta je tu je, popusta nema. Najveća nepoznanica nam je Australija' između ostalog kaže Milovan Rajavac.

O tome koliko poznaje našu reprezentaciju, selekciju BiH, Rajevac kaže:

'Gledao sam vaše utakmice protiv Portugala, o kvaliteti je suvišno pričati. Ja sam insistirao da igramo u ovom tereminu jednu utakmicu protiv selekcija sa prostora bivše Jugoslovije, iako smo trebali igrati na otvaranju stadiona negdje u Južnoj Africi. Tu imam dosta prijatelja, ljudi koji su sa mnom igrali u nekim klubovima po bivšoj Jugoslaviji, tu je vaš selektor Sušić, kojeg pamtim kao velikog igrača. Očekujem i nadam se da će večeras u sarajevu, publika uživati' naglašava Rajevac.

A po bh. forumima pred duel Sušića i Rajevca kruži i vrlo zanimljiva foto priča iz starog "Tempa" (prenio: hz_semir):





NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.