Ranjivi i pobjedivi Portugalci

Analiza i statistika našeg protivnika tokom kvalifikacija

Ranjivi i pobjedivi Portugalci

Naš protivnik u baražu, selekcija Portugala, put za Euro tražio je u grupi H zajedno sa Danskom, Norveškom, Islandom i Kiprom.

Kvalifikacije su otvorili na domaćem terenu protiv Kipra. U sjajnoj utakmici, prepunoj golova, Andreas Avraam je u 87. minuti zaledio domaće navijače i donio bod Kipranima. Bilo je 4:4.
U narednoj utakmici gostovali su u Norveškoj i poraženi su sa 1:0, što je već tada, Portugalce dovelo u tešku situaciju, a bili su veliki favoriti ove grupe. Treba napomenuti da u ove dvije utakmice nije igrao Ronaldo.

Queiroz je nakon toga dobio otkaz, a na klupu je sjeo Paulo Bento. U debiju novog selektora pred domaćim navijačima, na krilima Nanija sa dva gola i oporavljenog Ronalda koji je postigao još jedan, savladana je Danska sa 3:1. U četvrtom kolu Portugal je kao gost savladao Island sa 1:3 i došao na drugo mjesto na tabeli.

U junu su dočekali Norvešku koja je do tada bila vodeća. Slavili su golom Postige i preuzeli prvo mjesto sa 10 bodova koliko su imali Danci i Norvežani. Na Kipru su slavili ubjedljivu pobjedu rezultatom 0:4, ali otpor domaćina su slomili tek u posljednjih 10 minuta.

Pretposljednje kolo i domaća pobjeda 5:3 protiv Islanda značila je da Portugal putuje u Dansku da ovjeri plasman na Euro, s obzirom da su imali jednak broj bodova, a Portugalcima je igrao i remi. Odigrali su vrlo loše, poraženi su sa 2:1 i tako su neočekivano ostali bez prvog mjesta i direktnog plasmana na Euro.

Portugalci su tokom kvalifikacija u osam odigranih mečeva postigli 21 gol, a primili 12. Najbolji strijelac je Ronaldo, koji je u šest kvalifikacionih utakmica postigao pet golova, a slijedi ga Nani sa četiri gola iz osam utakmica.

Za Portugal je tokom kvalifikacija nastupilo 26 različitih igrača, što ukazuje na veliku širinu i veliki broj kvalitetnih igrača koji Portugalci posjeduju. To se posebno odnosi na vezni red i napadače. Jedina dva igrača koji su odigrali svih osam utakmica su Nani i Raul Meireles.

Portugalci su u ovim kvalifikacijama ukupno 65 puta šutirali u okvir gola protivnika ili 8.13 puta u prosjeku, naspram naših 52 šuta ili 5.2 šuta po utakmici.

U prosjeku su davali 2.6 golova po utakmici što ih stavlja na ubjedljivo prvo mjesto. Naša reprezentacija je postizala 1.7 golova po meču i također se nalazi pri vrhu, tačnije na 6. mjestu.

Pored činjenice da su efikasni, primjetno je da Portugal prima i mnogo golova. Ukupno su u jednoj relativno lakoj grupi primili 12 golova na osam mečeva ili 1.5 po utakmici, dok je naša reprezentacija na 10 utakmica primila svega osam golova ili 0.8 golova po utakmici, pa smo i prema tome statističkom podatku na sjajnom petom mjestu, računajući da su Slovenija, Irska, Hrvatska i Bjelorusija ispred, svi sa 0.7 primljenih golova po utakmici.

Portugal je tokom kvalifikacija izveo 62 kornera ili 7.75 po meču, naspram naših 65 ili 6.5 po meču. Obje reprezentacije su u vrhu po tome statističkom podatku.

Portugal je reprezentacija koja je napravila najmanje prekršaja tokom kvalifikacija. Ukupno 94 ili 11.75 po utakmici, a istovremeno su bili faulirani samo 87 puta ili 10.88 puta po utakmici. Još zanimljiviji podatak je da je naša selakcija u tome segmentu prva, jer su naši fudbaleri najviše puta bili faulirani tokom kvalifikacija. Ukupno 147 puta ili 14.7 prekršaja po meču.

Portugalci su zaradili samo osam žutih kartona tokom kvalifikacija ili po jedan na svakome meču, a naša reprezentacija 20 ili dva po meču. I jedna i druga selekcija nisu dobivale crvene kartone što ih svrstava među 15 reprezentacija kojima je to tokom kvalifikacija pošlo za rukom.

Zanimljiv je podatak da je Portugal posljednji Euro propustio 1992. godine, a u kvalifikacionoj grupi su imali identičan učinak kao i u ovim kvalifikacijama i tada se nisu plasirali.

Iskreno se nadamo da će se historija ponoviti, ovoga puta na našu sreću i u našu korist.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.