Rastu tenzije u Južnoj Africi
Domaćin u problemima

Ubistvo uzburkalo duhove

Rastu tenzije u Južnoj Africi

M. Maksimović

Čelnici FIFA-e i organizatori najveće fudbalske smotre svakako ovih dana imaju dodatnog razloga za zabrinutost. Prije tri dana je ubijen Eugene Terreblanche vođa bjelačke južnoafričke krajnje desnice, što je automatski podrgrijalo atmosferu u Južnoj Africi.

Policija je brzo reagovala objavivši informaciju kako su Terreblanche ubili njegovi radnici jer nisu dobili platu, a vođa krajnje desnice je ubijen cijevima i mačetama. Andre Visagie iz Afričkog pokreta otpora koji zagovara aparthejd najavljuje osvetu za ubistvo Terreblanchea.

''Ubistvom  gospodina Eugenea Terreblanchea objavili ste rat bijelcima Južne Afrike koje ubijate posljednjih desetak godina.'' istakao je Visagie najavivši kako će njegov Afrički pokret otpora upozoriti reprezentacije da izbjegavaju dolazaka Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi iz bezbjedonosnih razloga.

''Poslat ćemo upozorenje državama koje učestvuju na SP-u: "Svoje fudbalere šaljete u zemlju ubistava'' rekao je Visagie.

Dva dana nakon ubistva oglasio se i ministar policije Nati Mtetva je izjavio kako ubistvo lidera desnice neće uticati na organizaciju SP-a rekavši:

''Apelujemo na naše sugrađane na se uzdrže od politizacije ovog slučaja''.

Eugene Terreblanche je bio vođa pokreta Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), koji se zalagao za stvaranje tri bjelačke republike u Južnoafričkoj Republici u koje bi crnci dolazili samo kao radnici. Iz zatvora je izašao 2004.godine nakon što je odležao kaznu pokuašaja ubistva jednog afrikanca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.