Real i Barca biju bitku za Kraljev pehar

Večeras na Mestalli novi El Clasico

Real i Barca biju bitku za Kraljev pehar

Prema ocjenama mnogih stručnjaka, subotnji El Clasico na Santiago Bernabeu, koji je završio bez pobjednika, bio je najlošiji u zadnjih deset godina. Večeras je prilika da obje momčadi poprave utisak.

Real Madrid i Barcelona večeras igraju drugi od četiri derbija, koliko će ih odigrati u razmaku od 18 dana. Večeras se igra finale Copa del Reya na Mestalli u Valenciji, niko nema prednost domaćeg terena, biće otprilike isti broj navijača i jednog i drugog kluba,igra se samo jedna utakmica, nema kalkuliranja, pa je to idealna prilika da vidimo sjajnu utakmicu.

Nakon subotnjeg derbija Jose Mourinho je suočen s mnogobrojnim kritikama, jer je previše zatvorio igru svoje ekipe. Čak se može reći da je Real tek nešto bolje zaigrao kada je ostao bez Raula Albiola, koji je isključen zbog penala nad Davidom Villom. Čak i najveće legende Reala poput Alfreda Di Stefana su kritikovale taktiku Mourinha, ali on se ne obazire previše na to.

Koliko su navijači Reala zadovoljni igrom svojim ljubimaca najbolje pokazuje jučerašnja izjava Angela Cappe, sadašnjeg trenera argentinske Gimnasije i čovjeka koji je 1994. s Realom osvojio titulu. "Bio sam član i navijač sam Reala, ali volio bih da pobijedi Barcelona, jer ja uvijek, ali baš uvijek, navijam za bolji tim", bile su riječi Cappe.

Real Madrid trofej sanja još od 2008. godine, pa bi večerašnji pehar, makar to bio i najmanje vrijedan od svih za koje se Kraljevski klub bori ove sezone, bioizuzetno vrijedan za Madrid, posebno za trenera Josea Mourinha, koji je i večeras najavio igru sa trojicom zadnjih veznih.

"Nije važno kojim stilom plivate (leptir, prsno, kraul), niti koliko dobro plivate, jedino je bitno da sačuvate glavu iznad vode i da se ne utopite", napisao je jedan od novinara Marce u odbranu Josea Mourinha.

Tom krilaticom će se The Special One vjerovatno voditi i večeras. Jedan novinar Asa je napisao"Mourinho je zbilja poseban i nemojte se čuditi ako večeras svim silama krene u napad, jer od njega se može sve očekivati".

Iz Barcelone nema mnogo najava ove utakmice, oni izgleda u miru očekuju duel na Mestalli. Barcelona je šest kola prije kraja skoro sigurno osvojila novi naslov prvaka i sigurno sa manje pritiska ulazi u ovaj duel od velikog rivala iz Madrida. Pep Guardiola je dosta smireniji i njegov sastav se zna još od posljednjeg zvižduka utakmice u Madridu u subotu.

Pep će Realu suprostaviti isti sastav ukoliko bude spreman Carles Puyol, ali ukoliko njega ne bude onda će morati napraiti jednu izmjenu. Vjerovatno će se Busquets pridružiti Piqueu na štoperskoj poziciji, dok će u vezni red Mascherano, koji zbog suspenzije nije igrao u Madridu, ili Seydou Keita, koji bi svojom snagom trebao parirati Pepeu.

Josee Mourinho ne može računati na Raula Albiola, pa bi na štopersku poziciju mogao vratitit Pepa, a na njegovu poziciju u veznom redu staviti Lassa Diarru, ukoliko bude sto posto spreman. U suprotnom bi, ipak, mogao zaigrati u formaciji 4-2-3-1 sa isturenim Emmanuelom Adebayorom.

Real Madrid ima više osvojenih trofeja i Primeri Division i Ligi prvaka, ali Barcelona je uspješnija u Copa del Reyu. Kraljev trofej Barcelona je osvajala 25, a Real Madrid 17 puta. Očekuje se puna Mestalla sa po 20.000 navijača oba kluba, dok će ostatak ulaznica dobiti "obični" posmatrači.

Vjerovatni sastavi:
REAL: Casillas, Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo, Alonso, Khedira, Ronaldo, Ozil, Di Maria, Adebayor.
BARCA: Valdes, Alves, Pique, Busquets, Adriano, Xavi, Mascherano, Iniesta, Messi, Villa, Pedro.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.