Real kreće u napad na Barcu

Primera Division

Real kreće u napad na Barcu

Večeras kreće i posljednja od Liga petice. Španska Primera bi prema mnogim stručnjacima trebala biti najjača od svih dosad odigranih. Liga je jača za nekoliko velikih zvijezda, dok je vrlo mala lista onih koji su je napustili. Kao i obično najviše su na pojačanja trošili Real i Barcelona, dok su ostali klubovi svoje redove pojačavali uglavnom igračima koji su bili slobodni na tržištu.

Kao i uvijek dosad, dva prva favorita su Barcelona, koja brani naslov osvojen prošle godine, i madridski Real, koji je ovog ljeta trošio kao nikad prije. Barcelona u prvenstvo ulazi s velikom, prije svega psihološkom prednošću.

Na Camp Nou su ostali svi igrači šampionske generacije, izuzev Samela Eto'a, ali je na njegovo mjesto stigao Zlatan Ibrahimović, tako da se njegov izostanak ne bi trebao osjetiti. Odbranu je Barcelona pojačala s dva vrlo korisna igrača, Maxwellom iz Intera, te odličnim Ukrajincem Chygrynskim. Barcelona u prvenstvo ulazi s istom upravom, trenerom, kao i igračima iz prošle sezone, dok je u Madridu potpuno drugačija situacija.

U Madrid su stigli ambiciozni predsjednik Florentino Perez, zatim sportski direktor Jorge Valdano, a tu je i novi stručni štab na čelu s odličnim čileanskim trenerom Manuelom Pellegriniem. Pellegrini je kroz cijelu svoju karijeru radio u malim klubovima, u kojima je stvarao timove iz početka, i to vrlo uspješno, a kako će se snaći u potpuno drugačijoj ulozi, koja sa sobom nosi veliki pritisak, vidjet ćemo vrlo brzo.

U svlačionici Reala je bilo izuzetno prometno, čak 21 igrač bio je uključen, što u dolaske, što u odlaske. Dovedeni su sjajni igrači Kaka, Ronaldo, Benzema, Alonso, Albiol, Granero i Arbeloa, a otišli su Sneijder, Robben, Negredo, Cannavaro, Heinze i Huntelaar. Koliko će vremena trebati novopridošlim igračima da se uklope pokazat će vrijeme.

Real je u prijateljskim utakmicama igrao vrlo dobro, posebno se iskazao Benzema, ali biće jako teško, navijači traže od njih da urade ono što je Barcelona uradila prošle godine, a to neće biti nimalo jednostavno.

Borba za preostale dvije pozicije koje vode u Ligu prvaka trebala bi se voditi između Valencie, Seville, Atletico Madrida i Villarreala. Na Mestalli nisu puno trošili, jer nisu imali odakle, klub se nalazi u velikim dugovima, ali je novi predsjednik uspio zadržati najveće zvijezde Villu, Silvu i Matu, a otišli su samo Albiol i Morientes. Valencia je ponovo doevela nekoliko mladih igrača, koji na Mestalli tek trebaju da dokažu svoj potencijal, ali je jedno sigurno, Valencia će i ove godine biti u vrhu Primere.

Sevilla je zadržala sve igrače iz prošle sezone, a odbranu su pojačali odličnim Sanchezom iz Espanyola, tako da se na papiru čine još jači nego lani. Ista situacija je i u Atleticu, koji je konačno našao pravog golmana. Mladi Asenjo, koji je stigao iz Valladolida, trebao bi rješiti problem jedinice na duže vrijeme.

Villarreal je dobio novog trenera u imenu Ernesta Valverdea, ali se u taktičkom smislu neće mnogo promijeniti, jer Valverde gaji isti stil nogometa kao i njegov prethodnik Pellegrini. Igrački kadar se nije mijenjao.

Iza njih bi trebala biti trojka Deportivo, Espanyol i Zaragoza. Na Riazoru su zadržali kompletan igrački kadar, tako da u novu sezonu ulaze iskusniji za jednu godinu. Cilj Deportiva je plasman u Ligu Evrope, a a to nije neizvodivo.

Espanyol je prije početka prvenstva pogodila velika tragedija. Smrt kapitena Jarquea može ostaviti duže posljedice na njegove suigrače, ali kada pogledamo njihov igrački kadar, onda je jasno da će igrati zapaženu ulogu u Primeri. Dolazak Roncaglie, Forlina i Nakamure, osnažio je momčad, koja će ove sezone igrati i na novom stadionu.

Povratnik u Primeru Zaragoza želi odmah u Evropu. Iako imaju vrlo dobar tim, možda je to u povratničkoj sezoni malo preambiciozno. Nema više u timu Matuzalema i Zapatera, ali su tu Uche, Pennant, Obradović i Babić, koji bi trebali biti nosioci igre nove Zaragoze.

Sredina tabele bi trebala pripasti solidnim Getafeu, Almerii, Athletic Bilbaou, Malagi, Mallorci i Racingu, koji realno gledajući nemaju timove za vrh, ali ne bi trebali previše strahovati za opstanak u društvu najboljih.

Borba za opstanak očekuje Sporting Gijon, Valladolid, Osasunu, te nove članove elitnog ranga Tenerife i Xerez. Xerez će teško sačuvati mjesto u prvom razredu španskog nogometa, dok najviše šansi za opstanak ima Sporting. Nema sumnje očekuje nas još jedna vrlo uzbudljiva sezone Primere, a kako će se u ligu uklopiti novopridošle zvijezde Ronaldo, Kaka i Ibrahimović, sačekajmo neko vrijeme.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.