Realu El Clasico, Barci konačno titula

Sedam najboljih El Clasica u zadnjih dvadeset godina (IV)

Realu El Clasico, Barci konačno titula

Sezona 2004/2005 bila je jedna od najboljih i najuzbudljivijih sezona Primere u posljednjih desetak godina. Real i Barcelona su u sezonu ušli s velikim očekivanjima u želji da skinu s vrha Valenciju.

Valencia je sezonu prije uzela naslov prvaka, Real je mijenjao trenere kao čarape, dok je Barcelona nastojala nakon šest godina da konačno uzme naslov prvaka. El Clasico odigran u proljeće 2005. bio je sjajan, posebno za navijače Reala, čiji je tim na Santiago Bernabeu slavio sa velikih 4:2.

Ipak, na kraju sezone navijači Barcelone imali su više razloga za slavlje. Barcelona je nakon šest sušnih sezon uzela naslov prvaka, dok je Real završio kao drugi sa četiri boda zaostatka. Ipak, vratimo se malo onome što je prethodilo toj sezoni. Barcelonu je vodio mladi stručnjak Frank Rijkaard, a sastav je doživio dosta promjena.

Karijere su okončali Luis Enrique i Marc Overmars, Edgar Davids se vratio u Italiju, a Barcu su napustili dojučerašnji kapiten Philipp Cocu, zatim sjajni holandski napadač Patrick Kluviert. U klub je stigao Samuel Eto'o, dok je Ronaldinho došao u pravu formu.

Real je te sezone promijenio čak tri trenera, počeo je Jose Antonio Camacho, nastavio je Garcia Ramon, a sezonu je završio brazilski trener Wanderlei Luxemburgo. Iako je Barcelona igrala bolje tokom cijele sezone, El Clasico je pripao Realu, koji je imao strašan sastav. Zidane, Raul, Figo, Beckham, Ronaldo, Owen, Helguera, Casillas i drugi, nosili su igru Reala te sezone.

Real je imao sjajno otvaranje utakmice. Ronaldo je probio desnu stranu i uposlio Zidanea koji glavom u 7. minuti pogađa za vodstvo Madriđana. U 20. minuti utakmice već je bilo 2:0 za domaćina. Beckham je izveo sjajno slobodan udarac, a najbolje se u petercu snašao Ronaldo i pogodio mrežu Victora Valdesa.

Devet minuta kasnije Barcelona se golom Samuela Eto'a, bivšeg igrača Reala, vraća u utakmicu. Real je u 46. minuti ponovo otišao na dva gola prednosti. Roberto Carlos je prošao po lijevoj strani i uposlio Raula, koji pogađa za 3:1. U 66. minuti je utakmica bila rješena. Beckham je uposlio koleg iz reprezentacije Michaela Owena, koji šalje loptu ispod Valdesa za 4:1.

Barcelona je preko Ronaldinha u 73. minuti uspjela smanjiti na 4:2, ali nije imala snage da napravi nešto više. Barcelona je uzela naslov prvaka nakon šest godina, Victor Valdes je bio najbolji golman lige, Diego Forlan iz Villarreala sa 25 golova prvi strijelac, Eto'o je postigao jedan manje, a najbolji igrač svijeta za 2005. godinu bio je Ronaldinho.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije