“Redsi” neće igrati na dan Hillsborougha

UEFA odlučila

“Redsi” neće igrati na dan Hillsborougha

Izvršni direktor Liverpoola Rick Parry, izrazio je oduševljenje odlukom UEFA-e da njegov klub poštedi igranja utakmice na dan tragedije na Hillsboroughu.

Uzvratna utakmica četvrtfinala Lige prvaka trebala se igrati 15.aprila, ali su u UEFA-i odlučili utakmicu pomjeriti dan prije, da bi se navijači mogli vratiti kući na obilježavanje dvadesetogodišnjice tragedije, u kojoj je mnogo navijača Liverpoola izgubilo život.

“Zahvalni smo UEFA-i na odluci da utakmicu pomjeri dan prije”, istakao je Parry, te dodao:

“Od početka naših razgovora UEFA je pokazala veliko razumijevanje i mi smo oduševljeni ovakvim ishodom.”

hillsborough_230Podsjetimo, 15. aprila 1989. na Hillsborough stadionu u Sheffieldu, trebala se odigrati polufinalna utakmica engleskog FA kupa između Nottingham Foresta i Liverpoola. Utakmica je trebala početi u 15 sati, ali zbog prometnih gužvi mnogo navijača je kasnilo pa se između 14,30 i 14,40 sati, velika grupa navijača okupila na malom prostoru ispred ulaza na tribinu. Kako ulaz nije bio u stanju primiti tako puno navijača za tako kratko vrijeme, policija je odlučila otvoriti posebna vrata, koja su namijenjena isključivo za izlaz sa stadiona. Nakon toga gomila navijača je prošla kroz tunel do, već prepuna, dva centralna ograđena dijela tribine, napravivši veliku gužvu na prednjem dijelu tribine, gdje su ljudi bili sasvim pritisnuti uz ogradu težinom gomile koja se nalazila iza njih.

U  toj strašnoj nesreći smrtno je stradalo 96 navijača Liverpoola, uz 766 povrijeđenih, od kojih je oko 300 odvedeno u bolnicu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.