Regionalna liga je veliki plus
Učešće u regionalnoj ligi za košarkaše dovelo je gledaoce u dvoranu i sponzore u klubove

Admir Bukva, direktor KK Bosna ASA BHT

Regionalna liga je veliki plus

M. Skaka

Ponovni razgovori o osnivanju regionalne fudbalske lige pobudili su veliki interes javnosti, ne samo u BiH, već u svim državama koji bi mogle biti obuhvaćene ovim ambicioznim projektom.

Najveće iskustvo sa ovakvim takmičenjem imaju košarkaši, a u jednom od klubova koji igraju Jadransku košarkašku ligu, KK Bosna ASA BHT tvrde da je ovo takmičenje slamka spasa za domaće klubove koji imaju sreću da u njima učestvuju.

“Regionalna košarkaška liga je fantastičan prjekat.”, tvrdi Admir Bukva direktor KK Bosna ASA BHT u razgovoru za SportSport.ba. “Uostalom kako drugačije opisasti takmičenje u kojem su svi troškovi putovanja plaćeni, a u kojem imamo priliku igrati protiv mnogo kvalitetnijih protivnika nego u domaćoj ligi.”

Međutim, nije samo veći broj kvalitetnih protivnika prednost koju donosi regionalna liga za košarkaške klubove u BiH.

“Učešće u regionalnoj ligi direktno je vezano za ulazak sponzora u KK Bosna ASA BHT. Naš glavni sponzor, BH Telecom određeni procenat sponzorskog ugovora uslovljava učešćem u Jadranskoj ligi i pojavljivanjem na međunarnodnim utakmicama. I drugi sponzori razmišljaju jednako, a ne treba posebno naglašavati kako kvalitetni protivnici iz regiona privlače veći broj gledalaca što je opet osnovni preduslov za ulazak sponzora u klub. Uz to, najbolji igrači ne žele igrati samo domaće prvenstvo i mnogo je lakše pregovarati sa igračima ako im se može garantovati nastup na takmičenju koje će pratiti cijeli region.”, objašnjava Bukva.

Naravno, regionalna liga može imati i svojih nedostataka, posebno na trusnom balkanskom tlu.

“Jedini problem koji vidim u osnivanju regionalne fudbalske lige ne leži u klubovima, već u navijačima.”, govori Bukva. “Definitivno postoji opasnost u organizaciji utakmica u kojima će se sastajati najbolji klubovi Srbije, Hrvatske ili BiH, međutim, mislim da su to stvari koje se mogu vremenom riješiti.”

Gostujući navijači u sarajevskoj ZetriU košarkaškoj regionalnoj ligi, organizovano gostovanje navijača strogo je zabranjeno. Međutim, daleko od toga da gostujućih navijača uopšte nema. Sjetimo se samo gostovanja zadarskog Tornada na Final Eight u Sarajevu ili u Širokom Brijegu, a u posljednjem kolu NLB lige Zetra je ugositla poveću grupu navijača iz Slovenije.

“Mi u Sarajevu nikada nismo pravili problem gostujućim navijačima, niti smo sa onima koji su dolazili imali problema na utakmici. Naravno, fudbalska i košarkaška publika su drugačijeg mentaliteta, ali pionirski koraci već su napravljeni. Možda je i došlo vrijeme da se počne razmišljati o ovoj temi.”, završava Bukva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti