Reprezentacija BiH je bila i ostaće - jedna

Politika i sport

Reprezentacija BiH je bila i ostaće - jedna

Ovih dana predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je aktuelizirao temu formiranja fudbalske reprezentacije Republike Srpske.

Pojedini domaći mediji naivno su nasjeli na podmetnute priče, te prenijeli informaciju kako je postignut dogovor o formiranju entitetskih reprezentacija.

Naravno, to nije tačno.

"Nisu tačni navodi da je usaglašen bilo kakav stav o tome da entiteti imaju svoje reprezentativne selekcije na međunarodnim sportskim takmičenjima", potvrdio je za Oslobođenje savjetnik predsjednika Republike Srpske Gordan Milošević.

Član Predsjedništva Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, krovne sportske institucije u BiH, Marijan Kvesić u izjavi je za SportSport.ba potvrdio kako BiH može imati samo jednu reprezentativnu selekciju.

"Ne želim da komentiram izjave politačara, jer se one odnose u ovom slučaju samo na politiku, a ne na sport. Što se tiče reprezentacija, tu je stvar jasna. U Laussani je davno postignut dogovor prema kojem Bosna i Hercegovina može imati samo jednu reprezentaciju. Također je uspostavljeno pravilo da možemo u BiH imati samo jednu krovnu sportsku organizaciju", kazao je Kvesić za SportSport.ba.

Nažalost, sport se u Bosni i Hercegovin odavno koristi za dobivanje političkih poena, a fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine najveći je sportski brend koji ova država ima u sportu, pa samim tim je i najinteresantnija za manipulaciju s njom.

U vremenu kada bi se trebalo raditi na formiranju zajedničke fudbalske lige na prostorima bivše Jugoslavije, kako bi se pokušao spasiti fudbal na ovim prostorima, pojedine političke strukture, potpomognute svojim i medijima željnih senzacije, proturaju priču o nekakvom razdvajanju. Naravno, od toga neće biti ništa.

Zmajevi su nedavno digli Bosnu i Hercegovinu na noge, igrajući baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo. Malo nakon toga, epicentar se sa tog uspjeha želi prebaciti na nešto drugo. Ne slučajno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.