Reprezentacija Njemačke osvojila titulu na Grbavici

Evropsko prvenstvo za kadetkinje odigrano u našoj zemlji

Reprezentacija Njemačke osvojila titulu na Grbavici

S. Mlaćo
Reprezentacija Njemačke je po osmi put postala prvak Evrope. Nakon 13 dana i 16 utakmica, to je epilog Evropskog prvenstva za kadetkinje koje je održano u Bosni i Hercegovini.

U finalu koje je igrano na stadionu "Grbavica" pred oko 1500 gledalaca, vidjeli smo odličnu utakmicu koja je opravdala sva očekivanja koja smo imali na početku, a pobjednik je riješen tek nakon penala. Junak finala je golmanica Eve Boettcher koja je odbranila čak tri udarca sa "bijele tačke".

Prvu šansu na utakmici imale su Njemice u 9. minutu. Mara Alber je izmakla pažnji odbrane Španije, prošla po desnoj strani i dodala do Alare Sehitler, ali njen udarac zaustavlja prečka. Samo dva minuta kasnije Mara Alber je promašila stopostotnu šansu. Uspijela je da zaobiđe i golmana, ali je promašila prazan gol. Njemačka je krunisala terensku inicijativu u 15. minutu. Na jednu odbijenu loptu iz kaznenog prostora „naletila“ je Svea Stoldt i snažnim udarcem iskosa sa 16-17 metara poslala je u gornji lijevi ugao gola Španije za vođstvo Njemačke od 1:0. Nakon primljenog gola, Španija je težište igre prenijela na polovinu Njemačke, što im se isplatilo u 28. minutu utakmice. Victoria Lopez je izvela slobodan udarac sa lijeve strane, a kapitenka Marina Artero glavom šalje loptu pod prečku. U 32. minutu i Victoria Lopez je oprobala svoj udarac, ali je golmanica Eve Boettcher bila na pravom mjestu.

Drugo poluvrijeme je bolje otvorila Španija. Victoria Lopez se atraktivnim driblingom oslobodila čuvarke, stvorila sebi prostor, ali je njen udarac odbranila Eve Boettcher. U 63. minutu Španija je preokrenula rezultat. Marina Artero je uputila dugu loptu sa centra u šesnaesterac Njemačke, golmanica loše procijenila let lopte, a Carla Camacho glavom sa 15 metara poslala loptu u nebranjenu mrežu. U 70. minutu Španija je mogla da riješi pitanje pobjednika. Lucia Corrales je izašla sama pred golmana, ali šutira pored gola. Kada se činilo da će utakmica završiti pobjedom Španije, dva minuta prije kraja Mara Alber je postigla fantastičan pogodak sa ivice šesnaesetrca pogodivši suprotan ugao. U 90+3. minutu Victoria Lopez je pokušala da lobuje golmana sa 16 metara, ali je Boettcher krajnjim naporom prebacila loptu preko prečke. Ista igračica je samo nekolilo sekundi prije posljednjog zvižduka imala odličnu priliku, ali njen udarac sa 7-8 metara odlazi pored gola.

U penal seriji golmanica Eve Boettcher izrasla je u heroja svoje reprezentacije, jer je odbranila čak tri penala protivnicama i donijela svojoj reprezentaciji 8. titulu prvaka Evrope.

Pehare i medalje finalistima uručili su predsjedavajuća UEFA komiteta za ženski fudbal Anna Rei, predsjednik NS/FS BiH Vico Zeljković, sportski direktor fudbalskog saveza Njemačke Panagiotis Chatzialexiou i potpredsjednik fudbalskog saveza Španije Rafael del Amo.

NJEMAČKA – ŠPANIJA   2:2    (1:1) penali: 3:2

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi