Riad Bajić - Glavni junak najljepše Željine priče

Naizgled hladnokrvan, a u stvari prepun emocija

Riad Bajić - Glavni junak najljepše Željine priče

Iako u plavom dresu igra svoju drugu sezonu, za Riada Bajića se s pravom može reći da je ovosezonsko otkrovljenje Željezničara.

Odnedavno 21-godišnji napadač Plavih sa Grbavice ove sezone predstavlja konstantnu opasnost za gol protivnika. Staložena igra, precizan pas, lucidnost i vrhunsko snalaženje pred golom protivnika su ono što krasi nadolazeću zvijezdu bh. fudbala.

Riad Bajić je prvi strijelac Premijer lige BiH sa 15 pogodaka, ali je malo poznat podatak da je fudbaler Plavih upisao i osam asistencija. To znači da je Bajić aktivno učestvovao u 23 od 50 golova koliko ih je Željo postigao u ovoj sezoni.

Ova impresivna statistika jednog od najvećih izdanaka famozne Željine škole u posljednjih desetak godina će u skorijoj budućnosti sigurno zainteresovati brojne evropske skaute, a navijačima Plavih ostaje da još neko vrijeme uživaju u njegovim potezima i ljubljenju grba kluba kojeg voli nakon svakog postignutog gola. Iako često djeluje hladnokrvno, Bajić itekako zna pokazati emocije.

Riad Bajić kroz brojke

Napadač Željezničara je odigrao 25 utakmica u ovoj sezoni. Na terenu je proveo 2046 minuta i u strijelce se upisuje svakih 136 minuta.

Bajić u prosjeku postiže 0.6 golova po utakmici, a kada pogodi, Željo pobijedi. Fascinantan je podatak da je napadač Plavih ove sezone postizao gol na deset utakmica, a u svakoj od njih je na kraju trijumfovao njegov tim.

Najubojitija ljevica u BiH

Bajić baš i ne važi za fudbalera koji se dobro služi objema nogama. Ako se desne pretjerano ne boje, njegova ljevica je strah i trepet za protivničke golmane. Lijevom nogom je Bajić postigao trinaest od petnaest svojih pogodaka u ovoj sezoni. Protiv Zvijezde je pogodio desnom nogom, a protiv Slavije glavom. Bajić je na Grbavici postigao devet, a na gostovanjima šest pogodaka.

Kada je najopasniji?

Napadač Željezničara je na šest utakmica postigao po jedan gol i to na dvije utakmice protiv Olimpica i Mladosti u 50. i 90., odnosno 17. i 45. minuti, te protiv Drine u 29. i Veleža u 26. minuti. Na tri utakmice je Bajić postigao po dva pogotka (Čelik 4',22' - Slavija 3', 62' - Vitez 37', 90' minut), dok je protiv Zvijezde upisao i prvi hat-trick u Željinom dresu. Na Grbavici je protiv tima iz Gradačca pogađao u 32., 75. i 90. minuti.

Iako niti jedan od tih golova nije bio pobjedonosni, zanimljiv je podatak da je Bajić čak tri gola postigao u 90. minuti, što pokazuje da je u završnicama utakmice uvijek spreman kazniti umor i opuštanje protivnika.

Najvažniji golovi

Riad Bajić je svojim golovima donio pobjedu Željezničaru protiv Slavije, koja je na Grbavici skupo prodala kožu i dugo držala pozitivan rezultat. Mladi fudbaler je sa dva gola presudio gostima i donio svom timu tri izuzetno vrijedna boda.

Najljepši golovi

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bajić nije klasični centarfor zadužen samo za lagano pospremanje lopte u mrežu nakon dobrih proigravanja svojih saigrača. Pokazao je to na utakmici protiv Drine u Zvorniku, kada je postigao gol škaricama, te u domaćem susretu protiv Olimpica, kada je milimetarski preciznim slobodnjakom zapečatio sudbinu najmlađeg sarajevskog kluba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.