Roma zaustavljena u Baselu

Grupna faza Evropske lige

Roma zaustavljena u Baselu

Edmir Škorić
Teme:

Kompletirane su utakmice u grupama D, E i F, a svakako najveće iznenađenje predstavlja pobjeda Basela protiv Rome. Povoljan rezultat napravila je i CSKA Sofija budući da su remizirali sa engleskim Fulhamom, dok je Sturm našeg Samira Muratovića poražen.

U grupi D Sporting je slavio kod holandskog Heerenveena (2:3), a samo bod uspjeli su igrači Herthe ostaviti u Berlinu na utakmici sa Ventspilsom. Holanđani su došli u vodstvo već nakon 12 minuta igre zahvaljujući golu Sibona. Liedson je uspio golovima u 17. i 40. preokrenuti rezultat u korist gostiju iz Lisabona.

Drugo poluvrijeme donijelo je još dva pogodka. Najprije je Dingsdag u 77. minuti donio Heerenveenu izjednačenje, a večeras raspoloženi Liedson svojim trećim golom ponio je Portugalcima sva tri boda i doveo ih na čelo svoje skupine poslije jednog odigranog kola.

Iako se očekivalo da Hertha pobijedi litvanski Ventspils, njemački predstavnik nije se proslavio. No, poveli su domaći igrači kada je Piszczek zatresao mrežu gostiju u 34. minuti. Početkom drugog poluvremena Gauracs postavlja konačnih 1:1.

Grupa D:
Hertha - Ventspils 1:1 /Piszczek 34';Gauracs 48'/
Heerenveen - Sporting 2:3 /Sibon 12'Dingsdag 77'; Liedson 17'40'88'/

Veliki kiks Rome već, Fulham jedva do boda

Ako se za neku utakmicu može reći da je iznenađenje prvog kola grupne faze Evropske lige, to je onda ona između Basela i Rome. Claudio Ranieri izveo je 4-3-1-2 formaciju na St. Jakob Parku, s nadom da će Roma doći do prva tri boda u grupi "E" Evropske lige. Ipak, nakon jedanaest minuta igre Vučica je bila na koljenima, a navijači švicarskog predstavnika slavili su gol Carlitosa.

Italijani su potom krenuli nešto ofanzivnije, ali Totti i Baptista nisu uspijevali ugroziti Costanzu na golu Basela. Vučinić je sjedio na klupi, a napad Rimljana predstavljali su Totti i Baptista - vezisti kluba. Već na samom startu drugog dijela Ranieri u igru šalje Gubertija umjesto Meneza, a potom i Tonetta umjesto Norvežanina Riisea. Ključni trenutak utakmice desio se u 85. minuti kada je u igru ušao Almerares, napadač umjesto prvog strijelca Basela Strellera. Upravo Almerares je dva minuta kasnije Baselu donio sigurnih 2:0. Nije bilo vremena da gosti sa Olimpica naprave nešto više i dođu bar do poravnanja.

Iako se najviše šansi u ovoj grupi daje Romi i Fulhamu, obje ekipe su kiksale. Fulham je gostovao u Sofiji kod CSKA, no nisu napravili zacrtani cilj. Pola sata prije kraja regularnog vremena Platini je pogodio za vodstvo Bugara, da bi par minuta kasnije Diomansy Kamara uspio vratiti stvari na početak. Ostalo je do kraja 1:1 i Englezi na kraju mogu biti zadovoljni i sa jednim osvojenim bodom.

Grupa E:
CSKA Sofia - Fulham 1:1 /Platini 61'; Kamara 65'/
Basel - AS Roma 2:0 /Carlitos 11' Almerares 87'/

Muratoviću 90 minuta u porazu Sturma


Austrijski Sturm za kojeg je od prve minute zaigrao naš reprezentativac Samir Muratović poražen je na svom terenu u prvom kolu grupne faze Evropske lige. Držao se Sturm sve do 80. minute, a onda je Tamas donio Dinamu iz Bukurešta velika tri boda na samom otvaranju takmičenja. Muratović je odigrao svih 90 minuta, dok je mladi Haris Bukva u igru ušao u 83. minuti.

I druga utakmica u grupi F završila je slavljem gostiju. Galatasaray je Atenu posjetio sa tri gola u mreži Panathinaikosa i isto toliko bodova sada je na kontu turskog predstavnika. Elano je već u ranoj 5. minuti gostima iz Istanbula donio vodstvo nakon što mu je ubacio Baroš, a Čeh  početkom drugog dijela donosi već nedostižnih 0:2. Kewell je odlično uposlio Baroša, ovaj prošao Galinovića i pogodio. Da se nemaju čemu nadati, navijačima Panathinaikosa kazao je Elano, ne riječima, već svojim drugim golom. Ovaj put bivši igrač Manchester Cityja pogodio je u 56. minuti i to slobodnjakom sa nekih 30 metara. Naime, lopta se odbila o živi zid i ušla u mrežu Galinovića. Utješni pogodak za atensku momčad donio je Salpingidis na asistenciju Karagounisa.

Grupa "F"
Sturm - Dinamo Bukurešt 0:1 /Tamas 80'/
Panathinaikos - Galatasaray 1:3 /Salpingidis 80'; Elano 5'56',Baroš 47'/


Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.