Ronaldinho digao Bernabeu na noge

Sedam najboljih El Clasica u zadnjih dvadeset godina (V)

Ronaldinho digao Bernabeu na noge

El Clasico odigran 19. novembra 2005. godine bio je u znaku samo jedne ekipe - Barcelone. Najbolji igrač Barce Ronaldinho zauvijek će ostati u sjećanju i navijača Barce, a posebno navijača Reala.

Brazilski fantazista te večeri na Santiago Bernabeu bio je posebno nadahnut. Natjerao je navijače Reala da ustanu na noge i daju mu aplauz na otvorenoj sceni. Zauvijek će ga se sjećati i braniči Reala, posebno Carlos i Helguera, koje je dovodio do ludila.

Barcelona je bila superiorna, prvenstvo je završila sa čak 12 bodova više od Reala, imala je najboljeg strijelca lige, a uzela je i naslov prvaka Lige prvaka. Barcelonu je vodio Frank Rijkaard, a Real je bio u rukama brazilskog trenera Wanderleija Luxemburga.

Utakmica je počela sjajno za Barcelonu. Samuel Eto'o je u 14. minuti matirao Ikera Casillasa, a nakon toga je Real uzeo terensku inicijativu. Madriđani su imali više loptu u svojim nogama, ali do promjene rezultata nije dolazilo. Barca je izdržala sve atake Reala do poluvremena i na odmor otišla sa golom prednosti.

U nastavku utakmice Real je ponovo imao više loptu, a onda je u 59. minuti sijevnula kontra Barcelone. Ronaldinho je sjajno probio po lijevoj strani i matirao Casillaca za 2:0. Već tada je sve bilo gotovo, a navijači Reala su strahovali da ih ne zadesi velika katastrofa.

Ronaldinho je u 77. minuti napravio još jedan svoj show i zabio za konačnih 3:0. Tada je publika na Santiago Bernabue ustala i Ronaldinhu priredila standing ovation. Barcelona je slavila pobjedu, jednu od najubjedljivijih posljednjih godina i s velikim kapitalom ušla u nastavak sezone.

Barcelona je sezonu završila sa 82 boda, Real je bio drugi sa 70. Najbolji strijelac sezone bio je Samuel Eto'o sa 26 golova, David Villa iz Valencije je dao jedan manje, dok je treći bio Ronaldinho sa 17 golova. Najbolji golman sezone bio je Jose Manuel Pinto iz Celte Vigo.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije