Rooney u tri minute riješio Liverpool

Crveni vragovi preuzeli lidersku poziciju

Rooney u tri minute riješio Liverpool

Edmir Škorić

Veliki engleski derbi odigran je danas na Old Traffordu. Manchester United je pogocima Waynea Rooneyja ostvario vrijednu pobjedu nad Liverpoolom i tako barem privremeno preuzeo lidersku poziciju.

I pored činjenice da Liverpool dugi niz g

odina nije među glavnim konkurentima za osvajanje naslova prvaka, okršaj ova dva kluba najveći je engleski derbi. Redsi nisu slavili u posljednja tri gostovanja na Old Traffordu, a niz se produžio i danas.

Crveni vragovi nisu mogli previše kalkulirati, budući da za vodećim gradskim rivalom Cityjem zaostaju dva boda, dok je Liverpool na -15 od Građana, premda se Redsi još bore za četvrtu poziciju i plasman u Ligu prvaka. Ovo je bila 185. utakmica dva kluba, te 72. pobjeda Uniteda. Liverpool ih ima 62, a 51 završena je bez pobjednika.

Prvi dio današnjeg susreta završen je bez golova, a obilježile su ga, uglavnom, ružne stvari. Patrice Evra se namjeravao rukovati s Luisom Suarezom, ali je Urugvajac odbio, zbog čega je Francuz bio jako ljut.

Podsjećamo da je Suarez dobio osam utakmica suspenziju jer ga je upravo Evra optužio za rasističko vrijeđanje. Kasnije je Suareza Rio Ferdinand srušio, a Liverpoolov napadač je krajem prvog dijela napucao loptu u publiku, izrevoltiran brojnim zvižducima s tribina kod svakog njegovog dodira s loptom.

Na samom otvaranju drugog dijela postignuta su dva gola. Oba puta je Wayne Rooney zatresao mrežu gostiju iz Liverpoola. U 47. minuti Ryan Giggs je izveo korner s desne strane, lopta preletjela sve u šesnaestercu Liverpoola, a spremno ju je dočekao engleski napadač, koji sa pet metara zakucava loptu iza leđa Pepa Reine. Prethodno je Rooney pobjegao svom čuvaru, Glenu Johnsonu.

Igrala se 50. minuta kada je Antonio Valencia ukrao loptu jednom gostujućem igraču, uposlio sjajno Rooneyja, koji u svom stilu loptu prizemno šalje kroz noge Reini za veliko slavlje na Old Traffordu.

Nešto kasnije, u 59. minuti, Rooney na dodavanje Valencije dolazi u izglednu priliku, a na kraju šutira malo pored lijeve stative Reine. Uslijedio je period igre bez većih uzbuđenja, a onda je Suarez, koji je danas bio u epicentru, zapalio dio tribina gdje se nalaze gostujući navijači.

Nakon ubačaja Gerrarda iz slobodnog udarca, lopta se odbila do Suareza, koji se našao sam pred Davidom De Geom, a napadač Suarezovog profila takve šanse ne propušta. Ubrzo je na drugoj strani zaprijetio Danny Welbeck, no puca pored gola.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. United je četvrti put zaredom na Old Traffordu savladao Liverpool i sada je, barem privremeno, lider Premiershipa. Hoće li tu ostati nakon ovog kola, ovisi o sutrašnjem nastupu gradskog rivala Cityja protiv Aston Ville. Redsima je i Liga prvaka sve dalja.

Premiership, 25. kolo:

Manchester United - Liverpool 2:1 (Rooney 47, 50/ Suarez 80)

UNITED: De Gea - Evra, Evans, Ferdinand, Rafael - Giggs, Scholes, Carrick, Valencia - Welbeck, Rooney. Menadžer: Sir Alex Ferguson.

LIVERPOOL: Reina - Jose Enrique, Agger, Skrtel, Johnson - Spearing, Downing, Henderson, Gerrard, Kuyt - Suarez.


Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.