Legendarni stadion koji je imao romansu sa Ligom prvaka ulazi u penziju, ali drži se kao mladić

A klub je bio riba među krokodilima

Legendarni stadion koji je imao romansu sa Ligom prvaka ulazi u penziju, ali drži se kao mladić

Haris Zilić

Pojedini stadioni ostave dubok pečat bez obzira na utakmice i trenutke koji su prošli.

Ovo je tekst o stadionu koji je imao posebnu priču u Ligi prvaka. Imao je tu neku romansu, a na njemu je igrao mali klub, koji je u to vrijeme bio hrabra riba među krokodilima.

Rosenborg i njegov legendarni stadion Lerkendal u Trondheimu obilježili su jednu eru Lige prvaka.

Lerkendal je otvoren 1947. godine, imao je nekoliko rekonsturkcija, a posljednju 2002. godine.

Stadion je danas kapaciteta 21.405 sjedećih mjesta i nalazi se u dijelu Trondheima koji postaje glavno središte grada. Grade se u blizini zgrade, tržni centri, tako da će u budućnosti Lerkendal biti okružen bitnim sadržajima grada.

Stadion je u nekoliko situacija istakao kandidature za najvažnije evropske utakmice, a tek su 2016. godine uspjeli dobiti finale UEFA Super Kupa u kojem je Real Madrid savladao Sevillu sa 3:1.

U nqrendim godinama, Lerkendal sprema i kandidaturu za finale UEFA konferencijske lige, a spominje se i zajednička kandidatura Norveške, Švedske i Danske za organizaciju EURO-a, gdje bi Trodnheim bio jedan od gradova domaćina, a Lerkendal stadion domaćin.

Lerkendal ima svoju posebnu fudbalsku priču, a iako je ušao u osmu deceniju života i danas se drži kao mladić. Svojom ljepotom i psoebnom građom ostavlja utisak pravog fudbalskog raja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti