S. Koreja na SP prvi put nakon 1966.

Kvalifikacije za Mundijal 2010.

S. Koreja na SP prvi put nakon 1966.

Odigrane su utakmice posljednjeg kola kvalifikacija za Mundijal 2010. godine u azijskoj zoni. Plasman na SP izborili su fudbaleri Sjeverne Koreje, prvi put nakon 1966. godine.

Zahvaljujući remiju u Rijadu protiv Saudijske Arabije (0:0), Koreja je zauzela drugo mjesto na tabeli Grupe 2 azijskih kvalifikacije i pridružila se Australiji, Japanu i Južnoj Koreji, koji su ranije obezbijedili plasman na Mundijal.

Bahrein i Saudijska Arabija, trećeplasirani u grupama, igraće u play-offu azijskih kvalifikacija, a pobjednik dvomeča boriće se sa Novim Zelandom za odlazak u Južnu Afriku 2010. godine.

Rezultati
Grupa 1

Australija - Japan 2:1 (0:1), Bahrein - Uzbekistan 1:0 (0:0)

Poredak
Australija 20 bodova, Japan 15, Bahrein 10, Katar 6, Uzbekistan 4.

Grupa 2
Južna Koreja - Iran 1:1 (0:0), Saudijska Arabija - Sjeverna Koreja 0:0

Poredak
Južna Koreja 16, Sjeverna Koreja 12, Saudijska Arabija 12, Iran 11, Ujedinjeni Arapski Emirati 1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.