SAD i Meksiko u polufinalu
Kenny Cooper donosi pobjedu domaćem timu

CONCACAF Gold Cup

SAD i Meksiko u polufinalu

Gold Cup ušao je u samu završnicu, ostale su četiri najbolje momčadi, a gledatelji su u četrvrfinalu mogli da uživaju do mile volje, jer je nogomet koji je prikazan za svaku pohvalu. Meksiko i Kostarika nisu imali problema, dok se domaćin susreo s odlaskom igrača iz reprezentacije, što je itekako utjecalo na igru domaćeg tima.

Kostarika je s pola snage pregazila najveće iznenađenje prvenstva momčad Guadalupea rezultatom 5:1 i plasirala se u polufinale gdje ih čeka Meksiko. Kostarika je golom Celsa Borgesa već u 2. minuti utakmice došla do vodstva, a već u 15. minuti bilo je 2:0. Ovaj put strijelac je bio Alvaro Saborio, a asistent kao i kod prvog gola Armando Alonso. Tim se rezultatom odlazi na odmor, a na samom početku drugog dijela Andy Herron postiže treći gol za Kostariku i rješava pitanje pobjednika.

U 63. minuti utakmice su igrači Guadalupea preko Alphonsea smanjili na 3:1, ali nisu imali snage za nešto više. Alvaro Saborio svojim drugim golom na utakmici u 71. minuti ponovo povećava prednost Kostarike, a Pablo Herrera dvije minute proje kraja postavlja konačnih 5:1.

Kostarika se plasirala u svoje prvo polufinale nakon 2003. godine, a treba istaći da se utakmica igrala na novom stadionu Dallas Cowboysa vrijednom 1,15 biliona dolara, a ovo je ujedno bila prva sportska priredba koja se održala na njemu.

Meksiko iz utakmice u utakmicu igra sve bolje, a pobjeda protiv Haitia bila je samo rutina. Ipak, nije dobro počelo za Meksikanca koji u 22. minuti utakmice promašuju penal, odnosno Zephirin brani udarac Israelu Castru, ali samo minut kasnije Miguel Sabah donosi vodstvo Meksikancima. Giovani Dos Santos u 41. minuti udvostručava prednost Meksika, a onda u drugom dijelu Miguel Sabah svojim drugim golom na utakmici, a četvrtim na prvenstvu u 62. minuti donosi nedostižnu prednost za Meksiko.

Osam minuta prije kraja utakmice Pablo Barrera postavlja konačnih 4:0. Ovo je bila druga utakmica koju su Meksikanci igrali bez selektora Javiera Aguirrea koji je dobio tri utakmice suspenzije zbog sukoba sa selektorom Paname u grupnoj fazi.

Honduras je u vrlo slaboj utakmici savladao Kanadu rezultatom 1:0. Gol odluke pao je u 35. minuti kada je Walter Martinez iz penala donio veliko slavlje navijačima Hondurasa.

SAD su se susrele s velikim problemima u završnici prvenstva, jer su ostali bez čak deset standardnih igrača koji igraju u europskim klubovima , pa su se morali vratiti u svoje klubove, a selektor SAD-a je morao pet do dvanaest pozvati nove igrače što se odmah osjetilo na igri Amerikanaca.

Amerikanci su protiv Paname igrali na stadionu u Philadelphiji što je bila prva utakmica soccera u Philadelphiji nakon 25. septembra 1968 godine, što je bio znak da domaći navijači napune stadion.

Blas Perez je u 45. minuti šokirao stadion donijevši vodstvo Panami, ali je već u trećoj minuti drugog dijela Kyle Beckerman poravnao na 1:1. Ipak, otišlo se u produžetke gdje su Amerikanci imali više sreće odnosnoi strpljenja doći do pobjede. Junak Amerike bio je Kenny Cooper koji je iz penala kojeg je sam izborio u 103. minuti donio pobjedu domaćoj momčadi i polufinale protiv Hondurasa.

Četvrtfinale:

Kostarika – Guadalupe 5:1
Meksiko – Haiti 4:0
Honduras – Kanada 1:0
SAD – Panama 2:1

Polufinale:

Kostarika – Meksiko
Honduras - SAD


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.