Stotine povrijeđenih i 12 mrtvih - Nije li ovo smiješna kazna za takvu tragediju?

Alianza odgovorna za sve što se dogodilo

Stotine povrijeđenih i 12 mrtvih - Nije li ovo smiješna kazna za takvu tragediju?

Edmir Škorić

Nogometni savez Salvadora objavio je u utorak da je Alianza FC dobio kaznu zbog dramatičnih događaja tokom subotnje utakmice protiv Club Deportivo FAS-a. Tada je 12 ljudi umrlo, a stotine su hospitalizirane. Kazna je, iako je teško vjerovati, iznenađujuće niska.

Dramatične scene odigrale su se tokom subotnje uzvratne utakmice četvrtfinala doigravanja salvadorske lige između Alianza FC i Club Deportivo FAS. Čak i prije početka utakmice na stadionu Cuscatlan u San Salvadoru, prevaranti su prodavali lažne ulaznice koje su mnogima omogućile ilegalni ulazak na dvoranu. Bilo je i navijača koji nisu pušteni kroz vrata i upravo su oni izazvali tučnjavu koja je dovela do tragedije.

U želji da gledaju utakmicu pokušali su silom razbiti vrata. Oni koji su im stali na put sletjeli su na zemlju, a onda su bez grižnje savjesti hodali po njihovim tijelima. Mira nije bilo ni na tribinama, gdje su navijači pod svaku cijenu htjeli zauzeti mjesto, što je izazvalo brojne tučnjave. Reuters je izvijestio da je u metežu poginulo ukupno 12 ljudi, a 500 ih je povrijeđeno, zbog čega je utakmica otkazana.

Tragediju na stadionu odmah je registrovao Salvadorski nogometni savez. "Duboko žalimo zbog događaja koji su se dogodili na stadionu Cuscatlan. Također izražavamo našu solidarnost s rodbinom onih koji su pogođeni i poginuli u ovom incidentu", napisao je savez na Twitteru.

U utorak je objavljeno da je Alianza FC u potpunosti odgovorna za događanja na stadionu, čije su sigurnosne mjere na objektu koji prima preko 40.000. navijača jednostavno nije bilo dovoljno.

Oglasi

Klub je dobio 12 mjeseci zabrane igranja na stadionu i kaznu od 30.000 eura. Navodi se da kaznu moraju da plate do 21. jula ove godine.

Također je objavljeno da će Deportivo FAS automatski proći u polufinale play-offa. Gledajući razmjere tragedije, teško je razumjeti ovako nisku kaznu.

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele je, pak, saopštio da slučaj još nije okončan te da će policija provesti temeljitu istragu kako bi se razjasnilo.

"Svi će biti ispitani: timovi, osoblje stadiona, oni koji su prodavali ulaznice, liga, savez itd. Ko god je bio upleten, neće se izvući", objavio je na Twitteru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije