Salzburg prvak, Mattersburg se spasio
Marc Janko prvi strijelac lige

Salzburg prvak, Mattersburg se spasio

Edmir Škorić

Današnjim utakmicama 36. kola kompletirano je prvenstvo Bundeslige u Austriji, iako se već prošlo kolo znao ishod na na vrhu tabele. Titula je pripala Red Bull Salzburgu, koji je visoko poražen od novog drugoligaša, ekipe SC Rheindorf Altacha (1:4).

Red Bull Salzburg je kolo prije kraja prvenstva imao 7 bodova prednosti nad drugoplasiranim Rapidom iz Beča, pa današanja utakmica provit posljednjeplasiranog SC Rheindorf Altacha nije igrala nikakvu ulogu.

Sturm, našeg Samira Muratović, porazom je kod Rieda (2:3) ostao bez plasmana u Evropsku ligu naredne sezone.  Sturm je kao gost poražen kod SV Rieda, pa naredne godine neće pedstavljati svoju zemlju u Evropi. U duelu dvije Austrije, pobjeda je pripala domaćoj, koji su goste iz Karntena nadigrali sa rezultatom 4:1.

SV Mattersburg u kojem nastupaju bh. internacionalci Adnan Mravac i Nedeljko Malić uspio je izboriti opstanak u Bundesligi pobijedivši kod kuće LASK iz Linza rezultatom 3:1. Mravac je odigrao svih 90 minuta. Rapid iz Beča završio je sezonu na drugom mjestu, četiri boda iza Salzburga, pa će naredne sezone zajedno sa bečkom Austrijom igrati u Evropskoj ligi.

Najbolji strijelac lige, ali i Evrope, ove sezone je napadač Austrije Marc Janko sa postignutih 39 pogodaka, od toga jedan je postigao sa bijele tačke.

Rezultati 36. kola:
Austria Beč - A. Karnten 4:1
Kapfenberg - Rapid Beč 0:4
Mattersburg - Lask Linz 3:1
Ried - Sturm 3:2
Salzburg - Altach 1:4

POREDAK: Salzburg 74, Rapid B. 70, FK Austria B. 62, Sturm Graz 60, SV Ried 60, Austria Karnten 41, LASK Linz 37, Kapfenberg 36, Mattersburg 33, R. Altach 30.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.