Samuraji namučili Englesku

Pripreme za SP

Samuraji namučili Englesku

Edmir Škorić

Engleska je savladala Japan u prijateljskom susretu (2:1). Samuraji su poveli preko Tulia, no dva autogola bila su dovoljna za preokret i pobjedu Gordog albiona.

U današnjem susretu protiv Japana, selektor Fabio Capello napravio je čak sedam izmjena u odnosu na sastav koji je igrao protiv Meksika (3:1). Tako je James branio umjesto Greena, dok je Terry igrao na stoperskoj poziciji umjesto Kinga. Ashley Cole se vratio na svoje mjesto na lijevoj strani odbrane, potom su u veznom redu priliku dobili Tom Huddlestone, Frank Lampard i Aaron Lennon (protiv Meksika igrali Milner, Carrick i Gerrard).

Rooneyu se u napadu danas pridružio Daaren Bent (umjesto Peter Croucha). Već u drugoj minuti Rooney je zaprijetio Japancima. Ipak, prvi do vodstva stižu Samuraji, koji su poveli u sedmoj minuti. Tulio, inače rođeni Brazilac, utrčao je ispred Glen Johnsona na ubačaj Yashuhita Enda i pogodio.

Najbolju priliku na utakmici Engleska je propustila u 19. minuti susreta. Tačnije, Lennon, kojeg je prethodno dobro uposlio Wayne Rooney. Golman Kawashima je uspio odbraniti pokušaj veznjaka Tottenhama. Minut kasnije velika greška Rio Ferdinanda, no Okazaki se niej najbolje snašao i pogodio je gredu.

Englezi su do kraja prvog dijela imali još nekliko šansi, no rezultat se nije mijenjao. Ljuti Fabio Capello napravio je čak pet izmjena i promijenio formaciju u drugom dijelu. Priliku su dobili Joe Hart, Jamie Carragher, Shaun Wright-Phillips, Joe Cole i Steven Gerrard.

I u nastavku su Englezi prijetili. Ipak, vrijedi pomenuti dobar udarac Honde, inače veznjaka moskovskog CSKA, u 51. minuti. Ipak, Hart se iskazao. Udarac Lamparda iz slobodnog udarca je u 55. minuti pogodio jednog od igrača Japana u ruku, pa je opravdano dosuđen penal. Ipak, Lampardov udarac odbranio je izvrsni Kawashima.

Topovski udarac Wayne Rooneya Kashiwa je uspio odbraniti u 69. minuti. Engleska je do izjednačenja stigla u 72. minuti. Joe Cole je centrirao sa desne strane, a Tulio nesretno loptu poslao u vlastitu mrežu. Capello je, potom, u igru ubacio Heskeya, iskusnog napadača Aston Ville. Heskey se tako pridružio Rooneyu u napadu.

Sedam minuta prije kraja Engleska doalzi do vodstva. Ashley Cole je prodrdio lijevom stranom polušao uposliti Heskeya, no prije njega je Nakazawa čistu loptu poslao pored svog golmana. Minut prije kraja je Gerrard pripremio sjajnu šansu za Heskeya, no ovaj nije bio precizan malo iz kosa s desne strane.

Umalo da Japan dođe do poravnanja, kada je u samom finišu Yuku Abe pogodio gredu. Susret je odigran u Grazu (Austrija).

Venecuela je remizirala sa Kanadom (1:1). Chourio je domaće doveo u vodstvo, ali su Kanađani u zadnjoj minuti izjednačili preko McCalluma. Golom Kisliaka Bjelorusija je minimalno slavila nad Južnom Korejom.

Prijateljske utakmice:
Engleska - Japan 2:1 (Tulio 72 -ag, Nakazawa 83 - ag/ Tulio 7)
Venecuela - Kanada 1:1
Južna Koreja - Bjelorusija 0:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti