Sarajevo najuspješnije u LP, Željo ima najviše utakmica

Rekordi Lige prvaka

Sarajevo najuspješnije u LP, Željo ima najviše utakmica

UEFA je objavila najnoviju listu rekorda i najuspješnijih klubova u historiji Lige prvraka i bivšeg Kupa šampiona sve od 1955. godine do danas.

Najuspješniji klub iz BiH u ovom takmičenju je FK Sarajevo, koji je u svojoj historiji tri puta nastupao u ovom takmičenju. Sarajevo je odigralo ukupno 12 utakmica u LP i Kupu šampiona i u njima zabilježilo četiri pobjede, dva remija i šest poraza uz gol razliku 19:16. Sarajevo je jedini bh. klub koji se nalazi u TOP 200, a zauzima 196. poziciju sa 10 bodova.

Željezničar je u odnosu na Sarajevo više puta igrao Ligu prvaka, ali ima nešto lošiji skor. Plavi sa Grbavice odigrali su 16 susreta u najelitnijem klupskom takmičenju u Evropi a upisali su četiri pobjede, jedan remi i jedanaest poraza uz gol razliku 13:31. Željezničar ima bod manje od gradskog rivala i nalazi se na 218. mjestu.

Što se tiče ostalih bh. klubova, Široki Brijeg je 235., Zrinjski 281., Modriča 298., Leotar 313., Brotnjo 341. a Borac se nalazi na 354. mjestu.

Listu najuspješnijih timova predvodi Real Madrid koji je čak deset puta osvajao Ligu prvaka, a slijede ga Bayern, Barcelona, Manchester United, Milan... Cijelu listu pogledajte na sljedećem linku.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.