Sarajevo preokretom do pobjede nad Olimpicom

Sarajevo preokretom do pobjede nad Olimpicom

Edmir Škorić, foto: A. Balić

Sarajevo je na Koševu slavilo pobjedu protiv Olimpica u posljednjoj utakmici 8. kola Premijer fudbalske lige BiH. Gosti sa Otoke poveli su preko Kressera, ali je Bordo tim u nastavku došao do preokreta golovima Jahovića (dva) i Džakmića.

Utakmica nije počela oonako kako su to domaći navijači i igrači očekivali. Tako je Olimpic iz prvog kornera došao do vodstva. Thiago je izveo korner sa desne strane, odbrana Sarajeva zakazala, a Argentinac Kresser se najbolje snašao u petercu domaćih i nogom matirao Hamzića.

Na drugoj strani je pokušao Adis Jahović, no njegov udarac je bez većih problema odbranio mladi golman gostiju Semir Bukvić. Olimpic, unatoč  vodstvu, nije odustajao od namjere da stvara napade na gol Sarajeva. Tako su u 9. minuti propustili stopostotnu šansu.

Čulov je uspio koljenom zahvatiti loptu nakon jednog ubačaja sa desne strane, a Hamzić krajnjim naporom izbacio u korner. Jahović je ponovo zaprijetio, ovaj put dosta opasniji udarac uputio je ka gostujućem golu, ali Bukvić izbacuje u korner, nakon kojeg pomenuti mladi golman brani udarac glavom Torlaka.

U 17. minuti nova velika šansa za popularne Vukove. Kresser je napravio slalom po lijevoj strani, potom ubacio na pet metara, a Čulov natrčao, te šutirao preko gola. Čulov je deset minuta kasnije upropastio dobru priliku svog tima.

Hamzagić je u 30. minuti topovski šutirao, ali je Bukvić sačuvao svoju mrežu. Upravo ovaj udarac je Hamzagiću donio povredu, pa je umjesto njega trener Mirza Varešanović u igru poslao Ihtijarevića. Dva minuta kasnije, Šćepanović je dobro primio loptu i šutirao sa petnaestak metara, ali malo pored desne stative gostujućeg gola.

Nedugo nakon toga, Avdić se odlučio za udarac, ali se ponovo iskazao Olimpicov golman. Posljednju šansu u prvom dijelu propuštaju domaći. Muhamed Džakmić, kapiten Sarajeva, ušao je u šesnaesterac gostiju, a onda lijevom nogom prizemno pucao pored lijeve stative Bukvića.

U drugom poluvremenu smo gledali samo jednu momad na terenu - Bordo momčad. Na samom otvaranju drugog dijela Kojašević je dobro šutirao iz kosa s lijeve strane, Bukvić ostao ukopan, ali lopta je prošla pored njegove lijeve stative. Potom je Jahović topovski šutirao, ali Bukvić još bolje odbranio.

U 50. minuti Kojašević pogađa stativu gostujućeg gola. Dvije minute kasnije Arsenijević je neprecizan iz izgledne prilike. U jeku napada domaćih, gosti su imali priliku riješiti utakmicu. Dženan Durak je sa svega deset metara šutirao, a mladi golman Sarajeva nogom loptu izbacio preko gola.

Adis Jahović je u 62. minuti glavom, potpuno neometan, šutirao malo pored gola Bukvića. Sarajevo je do poravnanja stiglo u 66. minuti, kada je Kojašević srušen u protviničkom šesnaestercu. Adis Jahović je bio precizan za veliko slavlje domaćih navijača.

Tri minute kasnije, potpuni preokret Sarajeva. Kapiten Džakmić je rezantnim i preciznim udarcem sa dvadesetak metara savladao Bukvića. Domaći desetak minuta kasnije dolaze do trećeg pogotka. Prva ljepotica Adisa Jahovića iz slobodnog udarca završava u gornjem lijevom uglu gola nemoćnog Bukvića koji je, unatoč svemu, večeras bio na visini zadatka.



FK Sarajevo - FK Olimpic 3:1

Stadion: Koševo u Sarajevu. Sudija: Midhat Arnautović. Strijelci: 0:1 - Kresser (4), 1:1 - Jahović (66), 2:1 - Džakmić (69), 3:1 - Jahović (81). Žuti kartoni: Šćepanović (Sarajevo), Čulov (Olimpic).

SARAJEVO: Hamzić, Arsenijević, Muharemović /od 90. Trebinjac/, Džkamić, Gutić, Torlak, Hamzagić /od 33. Ihtijareivć/, Avdić, Šćepanović /od 86. Čampara/, Jahović, Kojašević. Trener: Mirza Varešanović.

OLIMPIC: Bukvić, Kolarov, Ješe, Suljević, Subašić, Šadić /od 53.  Velagić/, Kresser, Thiago, Čulov, Tiago da Silva /od 63. Hadžanović/, Durak. Trener: Edin Prljača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.