Prvomajski vječiti derbi je jedinstven po jednoj stvari
Detalj sa derbija odigranog 19. maja 2018. godine

U susret najvećoj utakmici u BiH

Prvomajski vječiti derbi je jedinstven po jednoj stvari

Adnan Beganović

Ovog vikenda narasporedu je 28. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u okviru kojeg će biti odigran i najveći bosanskohercegovački derbi, onaj između Sarajeva i Željezničara.

Dueli Sarajeva i Željezničara uvijek su privlačili mnogo pažnje bez obzira na trenutno stanje na tabeli. Tako je i ovaj put, kada se Sarajevo bori za titulu, a Željezničar za "čast". Međutim, subotnji derbi biće jedinstven po jednom, a to je da otkako se igra Premijer liga sa klubovima sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, vječiti rivali nisu ulazili sa lošijom serijom u međusobni okršaj.

Željezničar je u prvenstvu Bosne i Hercegovine bez pobjede od 02. decembra prošle godine. Upravo tada su Plavi u Mostaru savladali Zrinjski i od tada su odigrali 10 prvenstvenih mečeva u kojima nisu slavili.

Tako nešto nije se dogodilo otkako se igra Premijer liga, a u ranije odigrane derbije obje ekipe su uglavnom ulazile na krilima pobjeda ili pak sa jednom ili dvije utakmice u kojima nisu slavili uz nekoliko izuzetaka.

Izuzetak je sezona 2017/2018 i to u Ligi za prvaka. U posljednjem kolu Lige za prvaka na Grbavici su se sastali vječiti rivali. Uoči te utakmice Željezničar je bio u negativnom nizu od šest utakmica bez trijumfa. Plavi su gubili od Zrinjskog, Radnika i Krupe, dok su remizirali sa Sarajevom, Širokim Brijegom i Zrinjski. S druge strane Sarajevo je taj derbi dočekalo sa četiri uzastopne pobjede. Široki Brijeg, Krupa, Radnik i Zrinjski položili su oružje pred bordom ekipom.




Sve je, dakle, išlo na ruku Sarajevu. Dobre igre, samopouzdanje na vrhuncu i s druge strane očajna forma ljutog suparnika. No, da su derbiji posebne utakmice i da trenutna forma, pa i stanje na tabeli ne igraju neku značajnu ulogu pokazalo se i 19. maja 2018. na Grbavici. Domaćin je slavio rezultatom 2:1 i tako je u najvećem bh. derbiju prekinuo svoj negativan niz. Strijelci za Plave bili su Zajimović i Ubiparim, dok je za Sarajevo pogodio Adukor.

Imali su Plavi još jedan loš niz uoči najvećeg bh, derbija. Naime, u sezoni 2016/2017 vječiti derbi odigran je u 1. kolu Premijer lige BiH, a Željezničar je sezonu prije okončao sa četiri utakmice bez pobjede. Remizirali su Plavi sa Zrinjskim, Rudarom i Slavijom, dok su poraženi od Čelika. Voljom žrijeba u 1. kolu nove sezone sastali su se sa Sarajevom, no nisu uspjeli prekinuti negativan niz. Na Grbavici je bilo 1:1, Željezničar je poveo pogotkom Lendrića, dok je za konačnih 1:1 pogodio Ahmetović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za razliku od Željezničara, Sarajevo u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nikada nije dočekalo derbi sa nekim većim negativnim nizom. Zapravo, upravo niz od tri utakmice bez pobjede uoči subotnjeg derbija je najveći negativni niz Sarajeva. U par navrata Bordo tim je derbije čekao sa dvije utakmice bez pobjede.

Podsjetimo, Sarajevo je uoči derbija drugplasirana ekipa prvenstva sa 53 osvojena boda, koliko ima i prvoplasirani Borac, dok je Željezničar na 7. mjestu tabele sa 40 osvojenih bodova.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

seyof1
sve u svemu Zeljo nema sta izgubiti... kako god bude mogu samo dobiti, ako pobjede dobit ce samopouzdanje i radost navijaca a ako izgube opet bi mogli dobiti..... (batine od svojih navijaca) a moje Sarajevo ako izgubi onda i ne zasluzuju da budu prvaci
15 1
MUFCDOGROBA
Mislim da ni Zelji ne bi bilo svejedno da Borac osvoji...
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi