Sarajevski derbi konačno nije ispunio očekivanja
Ivan Čurjurić ordinirao je Željinom sredinom terena i bio ponajbolji pojedinac utakmice, a čestitao mu je na kraju i Husref Musemić (Foto: A. Berbić)

Dva se tima zaigrala

Sarajevski derbi konačno nije ispunio očekivanja · Komentar

Dva puta je dosad u posljednjih 20 godina bilo 2:2 u sarajevskim derbijima između Želje i Sarajeva. Tačnije, dva puta do jučer.

Nije to uobičajen rezultat ni inače, a kamoli kada se sastaju vječiti rivali podno Trebevića. Ali nekako kada je 2:2 to je garant da se dešavalo nešto spektakularno. Ili barem upečatljivo.

Kada su tamo početkom milenija, 2002. u novembru istrčale iz ove perspektive rijetke premijerligaške zvjerke, na jednoj strani Đelo Muharemović, na drugoj Fuad Šašivarević bio je to garant da će se desiti nešto lijepo oku. U fantastičnoj utakmici dva igrača dala su po dva gola. Nema nigdje na youtubue snimak te utakmice, niti barem inserata sa iste, ali ko ima dovoljno godina tog derbija će se itekako sjećati.

Ponovo je 2:2 bilo tokom drugog mandata Amara Osima među Plavima. I opet, urezane su slike rijetko viđenog gola Zorana Beloševića i magije Saida Huseinovića koji je ruglu izvrnuo Jadranka Bogičevića i njegove suborce/sapatnike i gurnuo loptu iza Guše.

Upečatljivo s tog derbija, osim što je bio uzbudljiv i kvalitetan, što je lopta išla tečno, jeste i izmjena ovako negdje oko 30 minute jer Benjamin Čolić nije radio šta je trebao, kvario je dakle. Pa je ušao Samir Bekrić pa ljut što nije igrao od prve minute napravio dar mar.

Kazao je jučer urnebesni imitator Osima čija je "najava" derbija vrlo brzo okupirala i osvojila društvene mreže da se neće pobjednik znati do posljednje minute. Da je Oda smirio igrače, ali da je tu Husref koji je "tu da ti naudi", da će utakmica biti fer i korektna jer su takva dva trenera i sve je čovjek pola ozbiljan, pola šega - pogodio.

Duel vječitih rivala napokon nije ispunio očekivanja, jer su godinama unazad, iz utakmice u utakmicu nikakva. Vođen primjerima prethodnih derbija običan gledalac, ljubitelj fudbala, nezagriženi navijač nije se mogao nadati izdanju koje bi ga oduševilo, no sinoćnja utakmica bila je jedna od onih koje su se mogle pogledati odmah u snimku, nakon što uživo završe.

Pa evo neka to bude nama kriterij je li neka utakmica valjala ili nije. Ako je ne možeš ponovo pogledati onda nije.

Sinoćnji duel mogao se pogledati jer je bio dinamičan, dijelili su i jedni i drugi pravovremene i tačne pasove, pamtit će se peta Mersudina Ahmetovića kao dokaza o kakvom se igraču prvenstveno radilo, kakva je čovjek klasa bio i da kad ništa ne bi drugo imao, opet bi bio majstor među premijerligaškim igračima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Majstor je za naše uslove i Ivan Čurjurić, njegovo dodavanje prije asistencije kod prvog gola Želje zaslužuje duboki naklon. Potez kakav se nije vidio od Ivice Huljeva ili Semira Štilića. Pa i šut Stanojevića može ući u rubriku "pamtljivi detalji".

Sad, koliko je do terena, a mnogo je, koliko do istinskog kvaliteta i trenerskih preferencija ili svega pomalo - složeno je pitanje.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

RD187
Jebem ti dan kad si dobio ideju da se bavis ovim poslom
38 17
zaboti janos
Sarajevo 8 protiv odpadaka regije 2:2 ili nista.Jedino pjesma Grbavica je pozitiva a onda bakljada zasra sve.Jadan ti nivo.
1 29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi