Sarajevski premijerligaši pismom se obratili Skupštini KS

Sarajevo, Olimpic i Željezničar

Sarajevski premijerligaši pismom se obratili Skupštini KS

Dana 26. februara tekuće godine, sarajevski premijerligaški klubovi, FK Sarajevo, FK Olimpic i FK Željezničar, obratili su se zajedničkim pismom Skupštini Kantona Sarajevo s ciljem rješavanja problematike dugova pomenutih klubova prema MUP-u KS i nastavka fakturisanja usluga osiguranja utakmica od strane MUP-a KS prema klubovima takmičarima elitnog ranga bosanskohercegovačkog fudbala. Pismo klubova, u nastavku, prenosimo u cjelosti:

"Ovim putem vam se obraćamo u ime tri premijerligaška fudbalska/nogometna Kluba iz Kantona Sarajevo sa molbom za rješavanje problematike dugova sva tri sarajevska premijerligaša prema MUP-u Kantona Sarajevo, kao i sa molbom za zaustavljanje daljneg fakturisanja usluga osiguranja domaćih i međunarodnih utakmica sarajevskih fudbalskih klubova od strane MUP-a Kantona Sarajevo.

Iznose koje MUP Kantona Sarajevo potražuje od sarajevskih klubova nismo u mogućnosti platiti, te se jednostavnom analitikom odnosa troškova i prihoda prilikom organizacije utakmica može zaključiti da troškovi uveliko prevazilaze moguće prihode i time otežavaju ionako težak položaj i poslovanje fudbalskih klubova u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prostim uvidom u važeći Pravilnik o vrsti, cijeni i načinu plaćanja usluga dodatnog angažovanja policijskih službenika i drugih usluga koje Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pruža u svrhu osiguranja javnih skupova izvan svoje redovne djelatnosti (dalje: Pravilnik) jasno je da cijene usluga koje MUP KS fakturiše znatno prevazilaze i stvarne troškove njihovog vršenja.

Ukoliko se ova praksa nastavi, želimo da istaknemo da će ovo neminovno dovesti do obustavljanja svih sportskih takmičenja i prvenstava u Kantonu Sarajevo! Klubovi iz Kantona Sarajevo će jednostavno istupiti iz liga i prvenstava jer ne mogu platiti predimenzionirane usluge MUP-u Kantona Sarajevo!

Sport je u Bosni i Hercegovini Zakonom o sportu članom 3. definisan kao djelatnost od javnog interesa od značaja za Državu sa jasno definisanim interesima i ciljevima Države, član 7., kako slijedi:

„Član 7.

(Javni interes i ciljevi) 

Javni interes i ciljevi Bosne i Hercegovine u sportu su:

a)    razvijanje svijesti građana, posebno mladih, o sportu i njegovim
b)    doprinos vaspitanju, obrazovanju i razvoju djece i omladine,
c)    podsticanje i afirmiranje sporta i njegovih vrijednosti kao dijela kulture i ukupnih materijalnih i duhovnih vrijednosti društva,
d)    očuvanje zdravlja kao osnove svake ljudske aktivnosti, radne produktivnosti, izražavanje stvaralaštva i humanog življenja,
e)    podsticanje sistematskog i organiziranog bavljenja sportom u slobodnom vremenu,
f)    prezentacija vrhunskog sportskog stvaralaštva na svim nivoima,
g)    sistemsko stvaranje uvjeta za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata,
h)    organizacija sistema takmičenja u skladu sa pravilima međunarodnih sportskih federacija. „

O ulozi i značaju sporta u vaspitno-odgojnom cilju, a u krajnjem, i u cilju predstavljanja Države i Grada Sarajeva, smatramo da ne treba dodatno elaborirati, odnosno, sport je sigurno najbolji ambasador Države, sport predstavlja ushićenje, ponos, dostojanstvo svakog građanina Države i kao takav treba biti na najvišem pijedastalu. Nasuprot tome, citiranim spornim propisima sportu u Kantonu Sarajevu se nameće nesrazmjeran i neopravdan namet koji klubovi u drugim Kantonima širom Federacije BiH, kao ni u entitetu Republika Srpska nemaju, te na taj način takmičenje čini skupljim, što smatramo diskriminacijom i kršenjem ustavnog prava na imovinu.

S druge strane očito je prisutna jedna vrsta nejednakopravnosti i diskriminacije na ustavno-pravnom području Federacije Bosne i Hercegovine koja je zabranjena Ustavom tog entiteta i koja se ogleda u (a) nejednakom tretiranju fudbalskih klubova iz Kantona Sarajevo kada je u pitanju podrška MUP-a organizaciji utakmica kao redovnih takmičenja koja su utvrđena redovnim i unaprijed poznatim kalendarima takmičenja N/FSBiH (Premijer liga BiH i KUP BiH) i takmičenjima u europskim ligama u odnosu na klubove u drugim kantonima koji su obaveznu da plaćaju administratrivnu taksu u rasponu od 20 do 100 KM i (b) nejednakom tretiranju policijskih službenika u JS i u drugim kantonima u Federciji BiH! Nije moguće da za isti redovan MUP KS ima pravo na ekstra prihod primjenom Zakona o javnom okupljanju!

Smatramo da navedeno postupanje MUP KS nije u skladu ni sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo gdje je kao redovna aktivnost predviđena zatita života i imovine, sprovođenje Ustava i zakona (član 12. St. Posebno tačke 1 i 6).

Krucijalno je važno istači da omladinski pogoni Fudbalskog Kluba "Olimpic", Fudbalskog Kluba "Sarajevo" i Fudbalskog Kluba "Željezničar" broje preko 1.500 dječaka svih uzrasta koji se kroz fudbal izgrađuju kao ličnosti, te samim tim ne potpadaju pod uticaj ulice i loših faktora našeg društva.

S druge strane, u skladu sa našim pozitivnim renomeom, sva tri fudbalska kluba potpisana u ovom pismu nastoje da budu i društveno odgovorni kolektivi koji su učestvovali u nizu dobrotvornih i humanitarnih akcija i sa tom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti.

Sportski kolektivi prinuđeni su da se snalaze sami, uz pomoć sponzora koje je, zbog općeg recesionog ambijenta, teško pronaći!

Sportski kolektivi nisu privredna društva, nemaju "registrovanu djelatnost" i radi se o neprofitnim udruženjima tako da se definicija „javne priredbe“ iz člana 25 Zakona o javnom okupljanju ne može podvesti pod aktivnosti klubova koje se Zakonom o sportu BiH definisane kao djheltanost od posebnog intersa !!

Svjesni ovih problema i kolizija, u više navrata smo pokušali da zakažemo sastanak sa nadležnima u MUP-u Kantona Sarajevo, međutim nikada nismo dobili odgovor (Prilog: dopis od 02.04.2014.godine).

Ujedno ističemo dobru saradnju sa operativnim centrima i nadležnim policijskim stanicama u Kantonu Sarajevo, te se nadamo nastavku uspješne saradnje i u budućnosti.

Ovim putem vas u ime sva tri sarajevska premijerligaša molimo sljedeće:

Da Skupština Kantona Sarajevo inicira odgovarajuće izmjene člana 30. Zakona o javnom okupljanju KS kojima bi se iznašao drugi način finansiranja troškova MUP-a Kantona Sarajevo prilikom osiguranja utakmica redovnih, domaćih i međunarodnih takmičenja u fudbalu - BH Telecom Premijer Lige BiH, Kupa BiH, UEFA utakmice i sl., te u okviru svojih nadležnosti urgira za stavljanje van snage Pravilnika od strane Ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Da se preistpitaju druge mogućnosti iznalaska sufinansiranja troškova MUP-a KS iz budžeta i sl.

Da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja zauzme kod Ministarstva unutrašnjih poslova za povlačenje već podnesenih tužbi prema sarajevskim klubovima, te da se nađe vansudsko rješenje ove problematike

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nadamo se da ćete našu molbu uzeti u najskorije razmatranje i pomoći nam u rješavanju gore navedenih problema.

Ovaj dopis će biti dostavljen i Vladi Kantona Sarajevo radi aktivnog uključenja u rješavanje problema u okvirima iz svoje nadležnosti sve u cilju stvarne podrške sportu, odnosno fudbalu u Kantonu Sarajevo.", stoji u u zajedničkom pismu Sarajeva, Olimpica i Željezničara, koje je upućeno Skupštini Kantona Sarajevo.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.