Sarajevu povoljnih 0:0 iz Orebra
Radovanje fudbalera Sarajeva po završetku utakmice

Bordo tim sačuvao mrežu u Švedskoj

Sarajevu povoljnih 0:0 iz Orebra

Nije bilo blistavo, nije bilo prelijepo, ali fudbaleri Sarajeva uspjeli su ostati neporaženi večeras u
Orebru.

Šveđani su i dalje na nula pobjeda u Evropi i o putniku u narednu rundu takmičenja ova dva
poprilično izjednačena tima odlučivati će na Koševu za sedam dana.

Iako je Sixten Bostrom konstantno ponavljao da mu ova utakmica nije važna i da sve što želi je vratiti samopouzdanje ekipi, na teren je poslao iznenađujuće ofenzivnu ekipu, sa čak četiri igrača za koje bi rekli da im je prirodna pozicija napadač. Tako je na desnoj strani priliku dobio Marcus Astvald, koji je već danima slovio kao povrijeđen. Uz to, na špicu je zaigrao i Robin Staaf, kojemu je ovo tek treći start sezone, dok je Brazilac Paulinho zaigrao kao ofenzivni vezni, iza leđa napadačke trojke.

Ipak, izgledalo je kao da Jirži Plišek nije iznenađen ovakvom postavkom Bostroma, pa je Sarajevo izgledalo dovoljno čvrsto i disciplinovano u sredini. Gosti iz našeg glavnog grada u sudar sa trećeplasiranom ekipom švedskog prvenstva ušli su bez pardona - agresivno, hrabro i oštro, pa su više iznenađeni izgledali domaći. Plišek je s druge strane na umjetni teren Behrn Arene poslao ekipu sa dva napadača, u kojoj je Emir Obuća imao nešto defanzivniju ulogu u odnosu na Nermina Haskića.

Nakon prvih 45 minuta zaključak je bio da su domaći bili opasniji i konkretniji, ali nikako da su nadigrali našeg viceprvaka. Domaći su prije utakmice bez prestanka zalijevali vodom umjetnu travu na stadionu, kako bi lopta dobila još veće ubrzanje, ali to im nije previše pomoglo. Većina akcija Orebra odigravala se po lijevoj strani njihovog napada, pa su Denis Čomor i Asmir Suljić imali najviše posla, kojeg su odrađivali na visokom nivou.

Sarajevo je od prve do 45. minute izgledalo čvrsto i prije svega disciplinovano. Osim povremenih pokušaja iz daljine i prijetnji iz prekida, Orebro je bio bez prave prilike, dok su s druge strane bila dva trenutka koja vrijedi izdvojiti - pokušaj Kojaševića sa vrha šesnaesterca koji je završio malo pored lijeve stative, te duel istog ovog igrača iz 36. minute u kaznenom prostoru, u kojem su Sarajlije tražile penal, ali je sudija Jérome Efong Nzolo iz Belgije samo odmahnuo rukama.Iako je Plišek na zagrijavanje već nakon dvadesetak minuta poslao tri igrača, izmjena na
poluvremenu nije bilo. Domaći su opet vodom pokušali brzati teren, ali Sarajevo je nakon odmora izašlo još odlučnije i hrabrije. Orebro je danima bježao od uloge favorita, ali očito je da su utakmicu željeli riješiti što ranije, i strpljenje su polako gubili s vremenom. Ipak, najbolju priliku utakmice imali su igrači u bijelo-crnim dresovima. Agilni Albanac Valdet Rama pobjegao je odbrani Sarajeva na lijevoj strani, povratnom loptom uposlio usamljenog Marcusa Astvalda, ali njegov udarac sa sedam-osam metara majstorski brani Hamzić i izbacuje u korner.

Dvadeset minuta prije kraja i jedan i drugi trener odluči li su povući konkretne poteze. Bostromov
nije izazvao veće promjene u sistemu - Astvalda je zamjenio Kushtrim Lushtaku, koji se stacionirao na desnoj strani u 4-3-3 formaciji. Na drugoj strani, Plišek je na teren poslao Harisa Handžića, i to umjesto Nermina Haskića. U formaciji u kojoj je Obuća zaigrao iza napadača, koja je više ličila na 4-2-3-1 nego klasičnih 4-4-2, desno je sada bio Handžić, a u špic je prekomandovan Kojašević.

Orebro - Sarajevo 0:0

Stadion: Behrn. Sudija: Jerome Efong (BEL). Žuti kartoni: Wikstrom, Haginge (ORE), Dupovac, Šćepanović, Belošević (SAR).

SK OREBRO: Alvbåge, Haginge, Wikström, Nordback, Staaf /od 83. Johansson/, Wirtanen, Astvald /od 67. Lushtaku/, Wowoah, Gerzić, Rama, Paulinho. Trener: Sixten Bostrom.

SARAJEVO: Hamzić, Dupovac, Torlak, Obuća, Kojašević /od 90. Bajraktarević/, Šćepanović, Čomor, Haskić /od 71. Haris Handžić/, Suljić /od 83. Šmigalović/, Belošević, K. Handžić. Trener: Jirži Plišek.
Ipak, to nije donijelo preveliku promjenu u igri Sarajeva. Domaći su i dalje bili ti koji su imali
loptu više u nogama i donekle kontrolisali dešavanja na terenu. Iako, bez prevelikih prilika. Treba izdvojiti onu Staafa iz 70. minute, kada je s vrha peterca iskosa šutirao glavom pored gola, kao i pokušaj Nordbacka s vrha kaznenog prostora, koji je završio visoko iznad prečke. Dakle, Orebro je i dalje imalo incijativu, ali, kao i u prvom dijelu, bez konkretnog učinka.

Sa tribina Behrn Arene izgledalo je kao da se Sarajevo, više nesvjesno, malo povuklo, a da domaći pokušavaju završnicu iskoristiti da nametnu inicijativu i zaprijete Hamziću. Stara boljka bh. klubova u Evropi se i ovdje pokazala - pojedini igrači su počeli gubiti na snazi, ali bez obzira na to, Sarajevo je i dalje izgledalo solidno i prije svega disciplinovano.

Zaključak? Sarajevo nije ozbiljnije zaprijetilo domaćinu u prvih devedeset minuta nove sezone, bilo je bez udarca u okvir, ali nije ostavilo loš utisak. Nula u Orebru je dobar rezultat pred revanš, i čini se da su momci u bordo dresovima to i osjetili i držali se tog plana. Odigrali su hrabro i disciplinovano, bez velikih grešaka i potpuno neutralizovali domaće.

Rasplet priče odgodili su za sedam dana, gdje će uz podršku svojih navijača odlučivati o svojoj sudbini na svom stadionu. Dakle, sve je na strani našeg viceprvaka. Ipak, pokazalo se večeras da Plišek i društvo ne smiju podcijeniti protivnika i moraju u Sarajevu dati maksimum ako žele plasman u dalji tok takmičenja.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.