Saudijsko ludilo i razbacivanje novca moglo bi ispasti nezapamćena prevara

Suspenzija klubova jer ne plaćaju odštete

Saudijsko ludilo i razbacivanje novca moglo bi ispasti nezapamćena prevara

Midhat Šljivak

Saudijska Arabija u proteklih nekoliko mjeseci realizovala je brojne velike transfere u svoje klubove. Počelo je sve dolaskom Cristiana Ronalda u Al Nassr za platu od 200 miliona eura po sezoni, a zatim su redom stizali Karim Benzema, N'Golo Kante, Roberto Firmino i mnogi drugi. Ipak, tri velika tima Al Ittihad, Al Ahli i Al Nassr suspendovani od strane FIFA zbog neisplaćenih transfer odšteta i oni više ne mogu dovoditi igrače.

Tri velikana iz Saudijske Arabije Al Ittihad, Al Ahli i Al Nassr suspendovani su od strane FIFA zbog neisplaćenih transfer odšteta i u oni u narednom periodu ne mogu dovoditi igrače.

Svi ovi timovi su u proteklim godinama 'zaboravili' isplatiti usluge određenim klubovima sa kojima su sarađivali i zbog toga više ne mogu potpisivati igrače, sve dok se dugovi ne riješe.

Al Nassr je prije nekoliko dana doveo reprezentativca Hrvatske Marcela Brozovića, Al Ittihad je doveo Karima Benzemu, N'Gola Kantea i Jotu, a Al Ahli Edouarda Mendyja i Roberta Firmina.

Vidjet ćemo hoće li se i igrači uskoro početi žaliti na kašnjenje isplata. Klubovi koji su sarađivali sa Saudijcima očigledno nemaju lijepa iskustva, baš kao što je to u prošlosti bio slučaj s timovima iz Kine.

Oglasi

Do jučer niko nije znao da postoje: Dovode 50 velikih zvijezda i prave ligu jaču od svih drugih liga

Da biste bili najbolji, morate da imate najbolje. U bilo čemu, pa i u sportu. A te se devize očigledno drže u državi koja je počela da doživljava nogometni procvat.

Kako javlja ESPN, klubovi iz Saudijske Arabije dovest će čak 50 velikih igrača na ljeto i svrstati se u jednu od najprivlačnijih liga na svijetu. O njenom kvalitetu ipak je suludo govoriti, ali dolazak velikih imena iz Evrope učiniće je izuzetno jakom i praćenom.

Inače, bogati ljudi iz Saudijske Arabije polako vladaju evropskim nogometom tako što kupuju tamošnje klubove, ali žele da imaju u svojoj zemlji najbolje. I trenere, ali posebno igrače.

Po dolasku Ronalda počela su se otkupljivati prava za TV prijenose lige Saudijske Arabije, no to je samo početak tog puta.

Oglasi

Prema ESPN-u, projekt stvaranja moćne lige započeo je ovog ljeta. Saudijski klubovi potpisat će ukupno 50 igrača iz pet najboljih evropskih liga (engleske, španske, italijanske, njemačke i francuske). Za sada u obzir dolaze samo igrači kojima ističe ugovor. A takvih je poprilično.

"Ne radi se o tome da pokušavate dobiti 50 najboljih igrača na svijetu. Radi se o podizanju kvalitete i profila lige i učiniti je prvim izborom izvan velikih liga u Evropi", objavio je ESPN pozivajući se na anonimni izvor.

Saudijski klubovi će htjeti iskoristiti krizu u Evropi i financijske rezove u mnogim klubovima kako bi doveli igrače u iskušenje s boljim platama, ali oni to žele učiniti pažljivo.

"Neće biti kao kineska liga prije nekoliko godina. Ovo nije strategija bacanja ogromnih svota novca. Njihova je ambicija saudijsku Pro ligu učiniti najboljom u regiji".

Top Komentari

Zvornik92
Gluposti se pisu ovi novinari samo da izmisle sta da napisu vrijeme je pred nama pokazace sve a ujedno sve klubove u Evropi sto drze ti arapi vec se zna najvise novca imaju
0 0
plemic
****ari arapski, ako ne isplate obeštećenja koja duguju, sljedi suspenzija klubova, i druga liga ako je uopće imaju. bit će arabija puna čelika.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti