Hoćemo li konačno dobiti selektora? Sjednica IO najvjerovatnije 15. januara

Hoćemo li konačno dobiti selektora? Sjednica IO najvjerovatnije 15. januara

A. Beganović

Nova sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj će se raspravljati o imenu novog selektora našeg nacionalnog tima mogla bi se održati 15. januara, nezvanično saznaje SportSport.ba.

Na posljednje dvije sjednice Izvršnog odbora na kojima se raspravljalo o imenu novog selektora, nasljednik Dušana Bajevića nije izabran, pa je Bosna i Hercegovina i dalje jedna od rijetkih koja dva mjeseca uoči kvalifikacije zapravo nema čovjeka koji će s klupe povesti Zmajeve u boru za Mundijal.

Međutim, i to bi se moglo promijeniti 15. januara kada bi se prema neslužbenim informacijama do kojih je došao SportSport.ba trebala održati nova sjednica bosanskohercegovačke fudbalske vlade na kojoj bi konačno mogao biti izabran i novi selektor.

Bugarski stručnjak Ivaylo Petev i nekadašnji reprezentativac BiH, Sergej Barbarez, do "jučer" su bili najveći favoriti za preuzimanje užarene klupe, no s obzirom da po tom pitanju nije bilo jedinstva u Izvršnom odboru, ne bi bilo iznenađujuće da za selektora bude imenovan neko od preostalih kandidata sa kojima je Stručna komisija u sastavu Emir Spahić i Zvjezdan Misimović obavila razgovore.

Uoči posljednje neuspješne sjednice Komisija za izbor selektora u sastavu Ivan Beus, Milorad Sofrenić, Vico Zeljković, Irfan Durić i Elvedin Begić (nije prisustvovao sjednici) jednoglasno je povjerenje ukazala Petevu (Durić bio protiv, ali po njegovim riječima zbog ranijeg dogovora naknadno digao ruku za Peteva), no do glasanja nije došlo jer za bugarskog stručnjaka nisu bili članovi IO iz kantonalnih saveza, odnosno Bošnjaci.

Kako je novi Statut umanjio moć članova IO kantonalnih saveza

Nekoliko dana prije sjednice IO na kojoj se po prvi put raspravljalo o imenu novog selektora, na stranicama Fudbalskog saveza BiH svjetlo dana ugledao je novi Statut u kojem je promijenjen član koji reguliše između ostalog i proces izbora selektora, a na taj način na mala vrata u FSBiH uveden je i treći entitet.

Prema starom Statutu da bi odluka o izboru novog selektora bila pravovaljana za nju je na sjednici od 15 članova IO trebalo glasati 12. Dakle, bez glasova iz sve tri komponente selektor nije mogao biti izabran. No, u starom Statutu stajalo je i da na ponovljenoj sjednici sa istim dnevnim redom za izbor selektora trebalo je da glasa više od dvije trećine članova IO, dakle njih 11. Drugim riječima, s obzirom da se IO sastoji od 6 članova iz kantonalnih saveza (Bošnjaka), 5 iz FSRS (Srba) i 4 iz "županijskih saveza" (Hrvata), bez dva glasa iz kantonalnih saveza ili kako ih često volimo nazivati, jedinih boraca za Bosnu i Hercegovinu ništa nije bilo moguće.

A, novi Statut donio nam je nešto novo, pa je tvorac istog zapravo i, da li namjerno ili ne, "prepolovio" moć članova IO iz kantonalnih saveza. Naime, da bi odluke bila pravovaljana po novom Statutu na prvoj sjednici je dovoljno da za nju glasa 11 umjesto 12 članova IO s tim da najmanje po jedan glas bude iz sve tri komponente. No, na ponovljenoj sjednici dovoljno je da za selektora ruke digne osam članova, odnosno prosta većina, s tim da opet po jedan glas mora biti iz sve tri komponente. 

Dakle, ukoliko uzmemo u obzir da su tačne informacije koje kažu da su predstavnici FSRS i "županijskih saveza" u "koaliciji" te da će glasati za istog kandidata, potreban im je na ponovoljenoj sjednici samo jedan glas iz kantonalnih saveza umjesto dva kako je stajalo u prošlom Statutu. Prostom računicom lako je izračunati da je od 15 više od dvije trećine 11, te da su navodnoj "koaliciji" koja broji 9 članova po starom Stautu u bilo kojoj varijanti trebala 2 glasa članova kantonalnih saveza (Bošnjaka), a danas je to drugačije. Navodna koalcija ima 9 glasova i plus 1 dobije se 10 što je više od polovine od ukupnog broja članova IO (15), a i zadovoljava famoznu formu "bar po jedan iz sve tri komponente".

Da zaključimo, osim što su novim Statutom definitivno savez podijelili po nacionalnim šavovima, tvorci su i "prepolovili" moć članova IO iz kantonalnih saveza. Navodnoj koalciji su prije par mjeseci trebala dva, a sada samo jedan "borac" za Bosnu i Hercegovinu.

Top Komentari

Rajvosa2019
Sve ovo da nije zalosno - bilo bi smjesno
8 0
Kodex
Bolje bez selektora nego ovaj Petev
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi