Savršenstvo bez mane

Jednostavnošću do pobjede

Savršenstvo bez mane

Jose Mourinho je sjedio u nevjerici, Iker Casillas je vrtio glavom, a ostali Realovi igrači su se tražili pogledima, nesvjesni šta ih je zadesilo u najvećoj nogometnoj utakmici na svijetu.

Barcelona je do nogu potukla Real. Neko bi možda rekao kako je Barcelona odigrala vhunsku utakmicu, kako su Guardiolini momci dali sve od sebe, ali igrači Barcelone su odigrali samo jednu običnu utakmicu, igrali su onako kako najbolje znaju. To je sve.

Jose Mourinho je nekoliko dana prije El Clasica rekao kako je derbi za njegov tim samo jedna u nizu običnih utakmica. Međutim, činjenica je sasvim druga. Za Real je El Clasico u posljednje vrijeme postao nešto više od igre, Barcelona im je jednostavno nabila kompleks. U Madridu se utakmica s Barcelonom očekuje mjesecima, dok se u Barceloni na utakmicu s Realom gleda malo drukčije.

Istina, nisu na utakmicu s Realom ni u Barceloni potpuno nezainteresovani, ali je uvijek dočekuju s dosta manje naboja nego u Madridu. Razlog je možda i strah od neuspjeha. U Madridu su posljednjih godina doživjeli toliko poraza, toliko su para bacili, da je nevjerovatan strah s kojim se ulazi u svaku utakmicu, a posebno onu s Barcelonom.

Sinoćnja utakmica na Nou Campu trebala je biti veliki praznik nogometa širom svijeta, ali samo trebala. Očekivala se velika utakmica dva velika tima, taktičko nadmudrivanje dva velika trenera, dva gospodina, ali je na terenu slika bila potpuno drukčija. Igrala je samo jedna momčad. I ne samo igrala, već se poigravala sa svojim protivnikom.

Xavi, Iniesta, Messi, Villa, Pedro, Busquets, Pique, Alves, Puyol, Abidal i Valdes su izgledali kao NATO snage protiv šačice uplašenih vojničića naoružanih s nekoliko poluatumatskih pušaka i par ručnih bombi. A s druge strane, igrali su tako jednostavno.

Pep Guardiola je napravio takav spoj unutar momčadi da se igra Barcelone činila nekako kao dječija igra. Znate ono kad djeca igraju igru ko dodirne loptu dva puta ispada iz igre. Tako su igrali Xavi, Iniesta, Messi, Pedro i Villa. Što više jednostavnosti. Takva igra bila je prejaka za Real.

Zamjerke za igru Barcelone ne mogu se naći. Blaugrana je odigrala utakmicu u kojoj su mogli uživati ljubitelji nogometa diljem planete, a Mourinhova momčad nije mogla preći pola terena. Toliko mučenja nije viđeno odavno, posebno od strane jedne tako velike momčadi kao što je Mourinhov Real, koji u prethodnih 19 utakmica ove sezone nije doživio niti jedan poraz.

Messi je potpuno zasjenio Ronalda, Xavi i Iniesta su pokazali da su u ovom trenutku ipak ispred Alonsa i Khedire. Mourinho nije imao rješene za Guardiolu. Iako se rezultat 5:0 čini kao prava katastrofa, on je mogao biti još ubjedljiviji da na golu Reala nije stajao Iker Casillas, u ovom trenutku najbolji golman svijeta.

Pred Realom je sada period oporavka od velikog poraza, a na proljeće je novi El Clasico. Možemo samo zamisliti kakav će naboj biti u Madridu, jer će želja za osvetom biti veća no ikada. U takvom stanju moguć je novi debakl Reala, jer, Barcelona je u ovom trenutku ipak bolja. Iako sam navijač Reala stvari treba gledati realno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije