Schalke savladao Stuttgart i preuzeo vrh

26. kolo Bundeslige

Schalke savladao Stuttgart i preuzeo vrh

Edmir Škorić

Prvi susret 26. kola njemačke Bundeslige okončan je pobjedom Schalkea nad Stuttgartom 2:1. Tim iz Gelsenkirchena je tako preuzeo vrh Njemačke.

Igralo se oprezno, sa dosta čvrstim odbranama, ali su gosti u nastavku napravili nekoliko grešaka, koje su eto domaćoj momčadi omogućile proboj na vrh Bundeslige. Dest minuta je proteklo bez ikakvih prilika, u odmjeravanju protivničkih snaga.

U 14. minuti Farfan je povukao loptu, ona se na kraju spretno odbila do Kuranyja, koji iz prve šutira sa ruba šesnaesterca, ali je ona prohujala pola metra od lijeve stative iskusnog gostujućeg golmana Jensa Lehmanna. Igrala se 35. minuta kada je Neuer spašavao Schalke u dva navrata. Najprije je odbranio Kuzmanovićev udarac, a onda i Pogrebnjaka, koji se našao sam ispred domaćeg golmana na pet metara, ali je šutirao ravno u njega.

Do kraja prvog dijela Kuzmanović proigrava Cacaua, ali je napadač Stuttgarta loše zahvatio loptu lijevom nogom, iako se činila dobra prigoda za Švabe. U početku drugog dijela trener domaćih Felix Magath pravi ključne izmjene. Nepoznato pojačanje Edua ubacuje umjesto Farfana, a ovaj nakon tridesetak sekundi pogađa za vodstvo. Niedermeier je pogriješio, naime dodao je ravno do Edua, ovaj traljavo šutirao, no dovoljno da savlada Lehmanna.

Poravnanje gostiju nakon pet minuta. Kuzmanović izvodi slobodni udarac sa desne strane, Taschi sa ruba peterca glavom šalje loptu pored Neuera. Ipak, 30. pobjedu nad Stuttgartom je Schalkeu omogućio ponajbolji igrač tog kluba - Kevin Kuranyi. Naime, Westermann je dobro iskoristio zbunjenost gostujuće odbrane poslije slobodnog udarca domaćih. Pravovremeno je utrčao iza leđa gostujuće odbrane, potom ubacio u peterac gdje se sam nalazio Kuranyi koji loptu nogom plasira u mrežu Lehmanna.

Do kraja utakmice nekoliko prilika, no nedovoljno da bi se promijenio rezultat. Istaknimo tek pokušaj Edua u 81. minuti, kada je sa dvadesetak metara šutirao tik uz stativu Lehmanna.

Bio je ovo i dvoboj čudotvoraca, Magatha, koji je napravio čudo prošle sezone s Wolfsburgom, i Grossa koji to radi ove sezone sa Stuttgartom, koji je bio na dnu Bundeslige, a sada se bori za mjesto u Evropi.

Bundesliga, 26. kolo:
Schalke - Stuttgart 2:1 (Edu 46, Kuranyi 55/ Tasci 50)

Sastavi:
Schalke: Neuer, Westermann, Bordon, Howedes, Rafinha, Matip /od 46. Baumjohann/, Schmitz, Kluge /od 85. Maritz/, Rakitić - Kuranyi, Farfan /od 46. Edu/. Trener: Felix Magath.
Stuttgart: Lehmann - Molinaro, Tasci, Niedermeier, Trasch - Hleb /od 81. Marica/, Khedira, Kuzmanović, Gebhart /od 73. Rudy/ - Cacau, Pogrebnyak. Trener: Christian Gross.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.