Semir Štilić vodi Lech prema naslovu
Štilić je postigao pet prvenstvenih golova

Bivši igrač Željezničara briljirao u Poljskoj

Semir Štilić vodi Lech prema naslovu

Semiru Štiliću je bilo dovoljno samo nekoliko utakmica za Lech iz Poznana da postane najveća zvijezda ove ekipe i poljske lige. Mladić koji je ljetos iz Željezničara otišao kao najbolji asistent naše lige potvrdio je svoj raskošni talent.

Lech je na prvom mjestu tabele i jedini je poljski klub koji igra u Kupu UEFA, a Štilićeve majstorije donijele su mu status najtraženijeg fudbalera u ovoj zemlji, piše Dnevni avaz.

U posljednjem kolu Lech je u gostima pobijedio Odru, a Štilić je bio strijelac jedinog gola. Opet je maestralno pogodio iz slobodnog udarca. Bio mu je to peti prvenstveni pogodak u 16 mečeva, a još je tri postigao u Kupu UEFA te dva u nacionalnom Kupu. Remi Polonije na svom terenu izbacio je Lech na vrh.
Blažević: Ako ovako nastavi, zvaću ga
Miroslav Blažević je zvao Štilića u reprezentaciju za mečeve sa Španijom i Estonijom, ali ga je oba puta slao na tribine. Poslije toga, nije ga bilo u kadru, ali Ćiro kaže kako je vrlo lako moguće da opet bude.
“Pratim ga i sada i veseli me to što igra odlično i vodi svoj klub. Nažalost, kada je bio sa nama, na treninzima se nije pokazao prema mom ukusu. Tražim brzog, žustrog, bezobraznog vuka na terenu. Štilić se pokazao kao fin, mekan. Moguće je da griješim i niko ne bi bio sretniji od mene da se uvjerim kako je Štilić vuk koji mi treba, a ne janje. Ako ovako nastavi, bit će u kadru za provjeru u februaru, a zašto ne i za mečeve s Belgijom“, kaže Blažević.

“Imamo odličnu ekipu, cilj nam je osvajanje šampionske titule, koju kvalitetom i zaslužujemo. Nakon što smo u prvom kolu poraženi, trener Smuda rekao nam je kako mu se isto desilo kada je vodio Wislu. Tada su u prva tri kola osvojili samo bod, a onda postali prvaci. Ključni je trenutak u jesenjem dijelu bila upravo utakmica u Krakovu, gdje smo savladali Wislu. Od tada se sve okrenulo. U posljednjih šest utakmica, od kojih čak četiri gostujuće, osvojili smo 15 bodova“, kaže Štilić u razgovoru za Dnevni avaz.

Mediji širom Evrope već ga danima sele po raznim klubovima, a najviše se spominju njemačka Herhta, škotski Celtic i engleski West ham. Iako skoro svakodnevno prima pozive na svoj telefon, jer nema menadžera, Štilić kaže da je potpuno fokusiran na igre za Leh.

“Istina je da ima dosta ponuda, ali pokušavam ne razmišljati o tome. Fudbaler sam Lecha, znači, sve je do kluba. Ako procijene da je bolje da me prodaju, oni će to i uraditi. Znam da me žele zadržati i da obeštećenje od 3 ili 4 miliona eura ne bi prihvatili. Normalno je da mi godi interesiranje klubova iz Njemačke, Engleske, Škotske, ali važno je da nastavim s dobrim igrama, a ostalo će doći samo. Prije šest mjeseci sam igrao u bh. Premijer ligi, danas sam ovdje, a sutra, ko zna gdje“, govori Semir.

Iako ne razmišlja mnogo o tome gdje će nastaviti karijeru, priznao je da bi volio u toplije krajeve. Štilić je za samo pola godine svojim potezima, asistencijama i golovima zaludio poljsku javnost. Kakvu je popularnost stekao 21-godišnji igrač, pokazuje i to da će se 13. decembra naći u konkurenciji za izbor najboljeg stranog fudbalera godine na manifestaciji koja će biti održana u Varšavi.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.