Senegal razočarao, Ekv. Gvineja ide dalje

Domaćin Afričkog kupa nacija salvio sa 2:1

Senegal razočarao, Ekv. Gvineja ide dalje

Senegal je još jednom razočarao. Izabranici Amarea Traorea su se nakon drugog kola oprostili od Afričkog kupa nacija. Ekvatorijalna Gvineja večeras je slavila sa 2:1, tako da će domaćin, na opšte iznenađenje, igrati u četvrtini finala ovog takmičenja.

Susret drugog kola grupe A između Ekvatorijalne Gvineje i Senegala počeo je u 21:15, jer je prva današnja utakmica u kojoj su se sastali Zambija i Libija pomjerena zbog nevremena. I na ovom susretu teren je bio dosta natopljen kišom, što je sigurno dosta spriječilo igrače da pruže još ljepši meč.

Senegal je krenuo ofanzivno od prve minute. Izabranici Amare Traorea dominirali su. Veliku priliku imao je Papiss Demba Cisse u 16. minuti. Novi napadač Newcastlea sjajno je primio loptu u šesnaestercu i odmah je pokušao lobovati golmana, ali Danilo je odbranio i lopta je završila u korneru.

U 22. minuti najbolju priliku je imao Demba Ba. Dame N'Doye, napadač Kopenhagena, uputio je prizeman centaršut, a napadač Newcastlea, ostao je sam na desetak metara od gola, međutim šutirao je pored stative. Senegal je napadao, a Ekvatorijalna Gvineja se branila, no na odmor se otišlo bez golova.

Iban Iyanga Travieso Randy u 62. minuti, nakon centaršuta Davida Alvareza Aguirrea, pogodio je glavom za vodstvo Ekvatorijalne Gvineje. Traore je izvršio sve tri izmjene u kratkom periodu, a jedna od njih je uvođenje Mamadou Nianga, umjesto Issara Die. Niang je u 75. minuti imao dobru priliku, ali njegov udarac glavom završio je pored gola.

Senegal je uglavnom imalo loptu u posjedu i stvarao prilike, ali i Ekvatorijalna Gvineja je ponekad zaprijetila. Nakon jednog slobodnog udarca lopta je došla do Musse Sowa, a napadač Lillea je loptu u mrežu poslao sa tri metra. Nakon izjednačenja nastala je opsada gola Ekvatorijalne Gvineje.

Javier Angel Balboa Osa je imao veliku priliku u trećoj minuti sudijske nadoknade. Krilni igrač Beira-Mara imao je odličnu priliku, iskosa je šutirao ravno u golmana Senegala. Činilo se da će utakmica završiti bez pobjednika, ali domaćin ovog Afričkog kupa nacija je iznenadio. Alvarez je sjajnim udarcem sa 25 metara pogodio za pobjedu Ekvatorijalne Gvineje i plasman u četvrtinu finala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.