Zasvirajte fudbalsku romansu neka čuju svi
FOTO: Sudtirol FC/facebook

Amaterska prošlost i mangupska budućnost

Zasvirajte fudbalsku romansu neka čuju svi

Haris Zilić

Zamislite da odmor provodite u alpskom krajoliku, uz jutarnju kafu ili čaj gledate vrhove Alpa prekrivene snijegom i opet znate da jedan vikend u tom okruženju možete onako relaksirajući provesti na fudbalskom stadionu.

I bez nerviranja, bez ružnih riječi, grickanja noktiju, čupanja kose. Tačno dođete da odmorite, valjda je i to smisao jedne utakmice.

E takve su utakmice u Bozenu, Boznu, Balzanu ili jednostavno Bolzanu, ovisno koji jezik i akcenat vam lakše prijaju.

Mi ćemo koristiti naziv Bolzano, nekako nam je najbliži. Filmski i umjetnički iskazano u više serijala predstavljen je za grad sa najboljim uslovima za život. Zamislite sada kakav je to ugođaj?

Opis nije dostupan.

Kakav bi to bio tek ugođaj da ispred stadiona "Druso" autobus parkiraju velikani poput Juventusa, Intera, Milana...? I nemojte misliti da taj film nije moguć. Itekako je moguć u jednoj eri kluba koji diše nekim drugim plućima.

Oglasi

Sudtirol - na njemački prevedeno Južni Tirol, kako i pokrajina nosi naziv gdje se nalazi Bolzano. Odakle njemački? I to je duga historija pokrajine u sjeveroistočnoj Italiji gdje u pojedinim ulicama možete čuti i njemački jezik.

Taj Sudtirol bi mogao postati novi naziv za one fudbalske romantične priče koje tjeraju emocije i vraćaju u vrijeme nekog drugog, sasvim drugačijeg loptanja. Pa i onog loptanja kojeg je daleko bilo od profesionalnog prije deceniju i izroniše junaci ove priče, pogledaše prema vrhu.

Sudtirol FC je bio amaterski klub u Italiji sve do 2011. godine kada su ostvarili plasman u četvrti rang italijanskog fudbala Seirju C1, a nakon toga u treći rang Seriju C, a prošle godine popeli se i do Serije B - prvi put u historiji.

Opis nije dostupan.

Nestvaran je to bio rezultat za tim koji je ostavio nekoliko poznatih klubova iza sebe, prije svega kultnu Padovu.

Oglasi

Ta simpatična družina igra neku svoju igru. Sigurno, samouvjereno, bez straha u finišu debitantske sezone gledaju prema promociji u Seriju A. E kakva bi to priča bila na stadionu koji je dobio naziv po rimskom vojskovođi, stadionu koji ima kapacitet 5.500 sjedećih mjesta. Premalo za Seriju A? Ma bilo bi im i to oprošteno ako budu tamo.

Pierpaolo Bisoli ime je 56-godišnjeg stručnjaka čiji rukopis se oslikava na stranicama Serije B u tekućoj sezoni. U kadru ima skoro sve italijanske igrače koji su prije tri do četiri godine igrali amaterski fudbal i ima reprezentativca, pazite sada, Guadalupea (Kevi Vinetot).

Opis nije dostupan.

Klub su sa najmanjim budžetom u Seriji B, klub su koji ima najmanju vrijednost i klub su koji ponosno zauzima četvrto mjesto na tabeli iza Frosninonea, Genoe i Barija, a u leđa mu gledaju, između ostalih Reggina, Cagliari Parma, Palermo...

Do kraja regularnog dijela Serie B, ostalo je šest kola. Teško mogu do direktne promocije, ali play off skoro da su osigurali. I tamo će se nastaviti njihova čudesna priča.

Ma kako god završilo sada svi znaju da u najboljem gradu za život nakon jutarnjeg espressa u alpskom krajoliku možete otići i pogledati pravi fudbal.

Imaju svoju fudbalsku kajdanku iz koje protiče neka posebna melodija, romantična melodija zaboravljenog i istinskog fudbalskog šmeka čiji orkestar svira baš onako, za smiraj, da odmorite dušu.

Neka tu meldoiju dožive Juventus, Inter, Milan, Roma, Lazio... barem jednu sezonu, zaslužili su to u Sudtirolu, ako ne ove onda u narednim godinama.

Amaterska prošlost i mangupska budućnost, prejako!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi